Egészség

Hogyan hígítsuk a sűrű vért: 7 étel, amelyet a kardiológusok javasolnak

A vér állapota a legfontosabb mutatója egy személy szív- és érrendszerének. Minden szerv és sejt függ tőle. Ha túlságosan sűrű, fő funkciója, a szállítás akadályozottá válik. A szervek vérellátása sérülhet, ami visszér és trombózis kialakulásához vezet. Ez növeli a stroke és a szívroham kockázatát.

Hogyan csökkenthető a vér sűrűsége

Az első teendő. Szokjon le fokozatosan a dohányzásról, ha még nem tette meg. Tartsa kordában a testsúlyát, és igyon sok tiszta vizet, a tea, a kompótok és a gyümölcslevek mellett.

Másodszor. Növelje étrendjét vérhígító élelmiszerekkel, szalicilsavban, omega-3 zsírsavakban, jódban és E-vitaminban gazdag ételekkel.

Mely élelmiszerek csökkentik a véralvadást

1) Olívaolaj

Ez az egészséges élelmiszer omega-3 zsírsavakat és E-vitamint tartalmaz, amelyek kíméletesen hígítják a vért.

2) Bogyós gyümölcsök

Az eper, az egres, az áfonya, a málna és a cseresznye szalicilsavban gazdag bogyós gyümölcsök. A szalicilsav normalizálja a véralvadást és csökkenti a gyulladást. E termékek fogyasztásával javíthatjuk egészségi állapotunkat, és megbirkózhatunk a különböző betegségekkel.

3) Gyömbér

A gyömbér amellett, hogy hígítja a vért, csökkenti a vércukorszintet és felgyorsítja az anyagcserét. Óvatosan kell használni a ritmuszavarban és magas vérnyomásban szenvedőknél.

4) Diófélék és napraforgómag

Napi egy marék dió és napraforgómag fogyasztása, hígítja a vért, és jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Szalicilátok, E-vitamin és omega zsírsavak forrásai.

5) Fahéj

A fahéj erős véralvadásgátlóként hat a szervezetünkre, mindezt az összetételében lévő kumarinjának köszönhetően. Emellett képes csökkenteni a vérnyomást, mérsékelni a gyulladást és a daganatok kialakulását.

6) Fokhagyma

A fokhagyma a nagymamák körében ismert volt a szív- és érrendszeri betegségek kivédésére. Csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét és annak zsírlerakódásokban történő oxidációját, valamint normalizálja a vérnyomást. Csökkenti a vér sűrűségét is, csökkentve ezzel a vérrögök kialakulásának lehetőségét. A fokhagyma, a fokhagymapor és -kivonat, valamint az olaj alkalmas a kezelésre.

7) Csípős paprika

A piros csípős paprika kapszaicint tartalmaz, amely fokozza a vérkeringést, növeli a szervek vérellátását és csökkenti a vérrögképződést.

Sokan szednek aszpirint a vér hígítására, mivel a szívbetegek első számú gyógyszerének tartják. Orvosi javallat nélkül azonban nem szabad szedni. Az aszpirin hatása nem veszélytelen: ha rendszeresen szedjük, károsíthatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, gyomorhurutot és fekélyt okozva.

A listán szereplő ételeket fogyassza a vérsűrűség normalizálása érdekében. Csak ne feledje, hogy mindent csak mértékkel!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.