Diéta, Egészség

Kevesebbet eszik, de nem csökken a súlya: 5 ok, amiért nem tud fogyni

Az emberek diétáznak, nem esznek túl sokat esténként, beszereznek egy fitnesz gépet, és nyomon követik a lépéseiket – de a súly mégis marad. A testzsír még mindig ott lapul. Dietetikusok sorolták fel a legnépszerűbb okokat, amiért lassul a súlyvesztés.

Az okok, amiért a fogyás nem történik meg

Elégtelen táplálékbevitel

Nem csak a túl sok evéstől lehet fogyni. A nem megfelelő ételfogyasztás is okozhat súlygyarapodást. Ez azért van, mert a szervezet azt fenyegetésként érzékeli. Ez lelassítja az anyagcserét, és kevesebb energiát használ fel, vagyis a szervezet lassan veszíti el a zsírt. A dietetikusok azt mondják, hogy ennünk kell ahhoz, hogy fogyjunk.

Stressz

Ha problémái vannak a munkahelyén, a magánéletében vagy a pénzügyeiben, gyakran hajlamos a falánkságra. A kοrtisol nevű stresszhormon szintén a test zsírsejtjeinek növekedéséhez vezet. Szóval tegye rendbe az idegeit minél hamarabb.

Túl sok alvás

Az alváshiány azt jelenti, hogy túl keményen edzünk, és nem biztos, hogy fogyni fogunk. Az alvás közben is termelődő melatonin nevű alváshormon szerepet játszik a zsíranyagcserében.

Hiányzik a reggeli

Egyáltalán nem reggelizik? A nap első felében elfogyasztott kalóriák minden felesleg nélkül energiává alakulnak át. Egy jó reggeli csökkenti az ebédnél történő túlevés kockázatát is.

A testsúlyt befolyásoló betegségek

Ha jól van, és a fenti pontok nem önről szólnak, vizsgáltassa meg magát orvosnál. Vannak olyan betegségek, amelyek megakadályozzák a fogyást. A leggyakoribb ok a csökkent pajzsmirigyműködés. Hormonjainak hiánya lomhává teszi az embert, csökkenti az anyagcserét és lassítja az emésztést.

Ellenőrizze a cukorbetegséget, a prediabéteszt, a policisztás petefészek szindrómát és a nemi hormonok egyensúlyhiányát is. Minden esetben először keressen fel egy endokrinológust.

Az edzés és a helyes táplálkozás mellett más tényezőkre is figyelni kell: az ivásra, a higiéniára és a napi rendszerre. Akkor biztos, hogy sikerrel jár.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.