Egészség, Tippek

VITAMINDÚS, GLUTÉNMENTES, TÁPLÁLÓ ÉS TERMÉSZETES – TÁPIÓKA AZ ÉHEZŐK GYÖNGYSZEME

Mi már jó ideje fogyasztjuk a tápiókát, mert tudjuk, hogy tápanyagdús és egészséges. Főleg tejben főzve, puding formában, tejberizs helyettesítésére használjuk, fűszerekkel és/vagy gyümölcsökkel, reggelire vagy desszertként.

Egy vendégség alkalmával, pudingevés közben, ismerősünk rákérdezett, hogy tulajdonképpen mi is az a tápióka, ezért beleástuk magunkat a témába. Ismerkedj meg te is ezzel az egészséges és sokoldalúan felhasználható alapanyaggal.

A tápiókát főként az afrikai és ázsiai országokban használják, az éhezők megmentőjének is nevezik, a rizs és cukor után, az emberiség számára az egyik legfontosabb kalóriaforrás. Magas keményítőtartalmú, a mandióka növény gyökeréből kivont szárított keményítőliszt, melyet granulátumként, „tápióka gyöngyként” lehet megvásárolni. Nagy bevásárlóközpontokban, bioboltba, és drogériában is kapható. Ez a legismertebb formája, de készítenek belőle lisztet és szirupot is, mellyel jól helyettesíthető a cukor vagy a méz.

A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort is. Multivitamingyöngynek is nevezik. Ezen kívül glutén- és cukormentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Miután kalóriadús, diéták kiegészítője is lehet, vagy nagyobb mértékű fogyasztással hízáshoz, tömegnöveléshez is kiválló. De mindezeken felül, egyéb jótékony hatással bír szervezetünkre, amiért érdemes beépítenünk étkezéseinkbe.

  • Serkenti az izmok növekedését, mert kiváló protein-forrás, így kitűnő választás vegetáriánusok, testépítők számára is.
  • Csonterősítő, mert nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot.
  • Vérnyomás és koleszterinőr, magas káliumtartalma serkenti a vérkeringést és csökkenti a szív- és érrendszer igénybevételét.
  • Növeli az energiaszintet, kiváló energiaforrás és szénhidrátpótló. Ha erőtlennek érzi magát az arra is utalhat, hogy nem fogyaszt elegendő szénhidrátot, erre megoldás a tápióka, mert könnyen emészthető és felszívódó, gyorsan és egészséges módon látja el energiával a szervezetet.
  • Serkenti az emésztést, enyhíti a puffadás tüneteit és javítja a koleszterinszintet, így a szervezete egészséges marad.
  • Segíti a születési rendellenességek kialakulását, mert folsavat és komplex-B-vitamint tartalmaz, ezáltal elősegíti a magzat egészséges és egyenletes növekedését, ezáltal kevésbé alakulnak ki születési rendellenességek.
  • Egészségesen tartja idegrendszerünket, K-vitamint tartalma jó hatással van a gondolkodásra és az agyra is. Kevésbé alakul ki olyan betegség, mint pl. az Alzheimer-kór.

    Ha felkeltettük az érdeklődésed, legközelebb vegyél egy csomag tápióka gyöngyöt és 4 dl kókusztejet a recept kipróbáláshoz vagy valamelyik receptgyűjtő oldalon keress egy szimpatikus elkészítési leírást.

Alaprecept elkészítése kb. 3 adaghoz:

Hozzávalók:
  • 5 ek tápiókagyöngy
  • 4 dl kókusztej (de lehet sima is)
  • 2 ek cukor (vagy ízlés szerinti pótló)
  • 1 cs. vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • (csipet fahéj és reszelt citrom héja, elhagyható)
Elkészítés:

A gyöngyöket áztassuk be meleg vízben, annyira, hogy kb. 1 cm-re ellepje.
Hagyjuk megduzzadni őket, kb 20-30 perc.
A tejet melegítsük fel és forrás közeli állapotban öntsük hozzá a megdagadt tápiókát.
Adjuk hozzá a cukrot, vaníliát és állandó keverés közben főzzük sűrűsödésig.
Ezután adagoljuk poharakba, kedvünk szerint, rétegezzük gyümölcs pürével, lekvárral, gyümölcs darabokkal.
Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.