Egészség

10 élelmiszer a szív és az érrendszer egészségéért

Az egészséges szív a kulcsa a hosszú és teljes életnek, amely mentes a betegségektől és aggodalmaktól.

Ehhez nem kell sok minden: vállalja a kockázatot, hogy leszokik a rossz szokásokról, mozogjon többet és támaszkodjon a szívbarát ételekre.

Gyógyító babok

A káliumban és magnéziumban gazdag ételek különösen jót tesznek a szívnek.

Ezeken a mikrotápanyagokon kívül a bab gazdag vasban, folsavban és flavonoidokban.
Ez a „koktél” erősíti az erek falát és rugalmassá teszi azokat. A bab pedig bőséges növényi fehérjeforrás is. Tökéletesen helyettesíti a húst, és csökkenti a káros zsírok fogyasztását. Ehhez naponta 100-150 g bármilyen babot kell enni.

Doktor hal

Ebben a tekintetben a tengeri halak páratlanok: lazac, makréla, lazac, hering és a szardínia. Minden az omega-3 zsírsavakról szól. Ezek csökkentik a szervezetben a káros zsírok szintjét, amelyek a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulását idézik elő. Az ilyen halakban található hasznos anyagok, javítják a vér összetételét és megakadályozzák a vérrögök megjelenését. A pozitív hatás nem késik sokáig, ha hetente legalább háromszor 150-200 g zsíros halat fogyaszt.

Reggeli a bajnoknak

Zabpehely reggel korán – egy étel, amely minden szempontból hasznos. A zab rostokat és béta-glükánt tartalmaz, amelyek normalizálják a vér koleszterinszintjét. Ezen kívül
a rostok segítenek a fogyásban, ami csökkenti a szív terhelését. Ezenkívül a zabpehely rendszeres fogyasztása a cukorbetegség megelőzésére szolgál. Csak 150 g zabpehely bármilyen bogyós gyümölcsökkel vagy aszalt gyümölcsökkel reggelire – és a szíve úgy fog működni, mint az óramű.

Több mint káposzta

A brokkolit a szív első számú termékének nevezik. Méghozzá méltán. A fodros káposzta tele van antioxidánsokkal, amelyek megvédik a szívet a káros szabad gyökökkel szemben.
A káros szabad gyököktől. Egyedülálló nyomelemeinek köszönhetően csökkenti az érelmeszesedés és a rák kockázatát. Ráadásul a brokkoli eltávolítja a szervezetből a meglévő rákkeltő anyagokat. Az egészség javulásáért
naponta 200-250 g káposztát kellene fogyasztani, frissen vagy főzve.

A gyógynövények titkos ereje

A spenót, mint minden levélzöldség, kétségtelenül hasznos a szív számára. Az összetételében lévő hatóanyagok csökkentik a homocisztein szintjét a szervezetben. Ez a káros aminosav roncsolja az artériák belső falát, és növeli a szívbetegségek kockázatát. A spenót különösen hasznos azok számára, akik magas vérnyomásban szenvednek. Hogy kordában tartsa, fogyasszon naponta egy köteg ilyen zöldséget.

Balzsam a szívnek

A lenmagolajat több mint megérdemelten tartják az egyik legjótékonyabbnak a szív számára. Hiszen a többszörösen telítetlen zsírsavak egész sorát tartalmazza: linolsav, sztearin, olajsav stb. Ezek csökkentik a vér koleszterinszintjét, tisztítják az ereket és feloldják a vérrögöket. Csak ne tegye ki az olajat hőkezelésnek és ne éljen vissza vele túlzottan. A legjobb, ha napi 2-3 evőkanál lenmagolajra korlátozódik, és kész salátákhoz, zabkásákhoz, levesekhez adja.

Tengerentúli csoda

Milyen ételek javítják a szívműködést a megnevezetteken kívül? Természetesen a gyümölcsök. És itt egyértelműen az avokádó az élen jár. Ez a tengerentúli gyümölcs felgyorsítja a szív számára fontos elemek felszívódását: kálium, magnézium, vas, B-vitaminok és likopin. Hatóanyagai javítják a zsíranyagcserét, növelik a „jó” koleszterin szintjét és megakadályozzák az érelmeszesedés kialakulását. Napi fél friss avokádó, és garantáltan kitör az erő és az energia.

A hosszú élet gyümölcse

A számunkra ismertebb alma nem rosszabbul védi a szívet a különböző betegségektől. Különösen a szívroham és az érelmeszesedés kockázatát csökkenti. Az ezekben a gyümölcsökben található fitoelemek megakadályozzák az érsejtek és az izomszövetek pusztulását, enyhítik a gyulladást és elfolyósítják a vérrögöket. A rostok pedig biztosítják
normális koleszterinszintet. A megelőzés érdekében hasznos naponta egy almát fogyasztani, vagy különböző gyümölcslevekhez és turmixokhoz adni.

Bogyós gyümölcsök barátja

Szinte minden bogyós gyümölcs jót tesz a szívnek. De a dobogós helyezést a rekord mennyiségű antociánnak köszönhetően az áfonya kapta. Ez az antioxidáns a C-vitaminnal és a rostokkal együtt tisztítja és erősíti az ereket. Ezenkívül ez az anyag eltávolítja a szervezetből a felesleges koleszterint, lassítja a szív öregedéssel járó elváltozásait, és megelőzi a keringési rendszer rákos megbetegedéseit. Heti 4-5 alkalommal egy csésze friss áfonya egészséges kiegészítője lesz az étrendjének.

Egészségmagok

A diófélék egy másik szíverősítő táplálék. Alternatív forrása a zsíros, többszörösen telítetlen savaknak, amelyek nélkül, mint már tudjuk, a szívnek nehéz dolga van. A mandula, a dió és a fenyőmag különösen hasznosak ebből a szempontból. Káliummal, magnéziummal, B-, C-, E- és PP-vitaminnal táplálják a szívet és az ereket, ami növeli az állóképességüket. Csak 15-20g
szárított diófélékből naponta könnyedén megteheti ezt.

Természetesen ez nem egy teljes lista azokról a termékekről, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges szív és erek számára. Ha ezek rendszeresen jelen vannak az étrendjében,
akkor jó úton lesz a nyolc-tíz plusz évnyi egészség felé!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.