Az ünnepi lakmározás a máj egészségét is megviselheti. Muszáj, hogy az alkohol legyen az oka? Hogyan segíthetünk rajta?
A karácsonyi és újévi ünnepek alatt meggyengült máj több tényező együttes következménye lehet. A legfontosabbak közé tartozik mind az édességek, mind az alkohol túlzott fogyasztása. Mindkét szokás negatívan befolyásolhatja a máj egészségét. Az édes sütemények és desszertek túlzott mennyiségű hozzáadott cukrot, köztük fruktózt tartalmazhatnak. A túlzott fruktózfogyasztás növelheti a májzsírszintet, és hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához. A túlzott mennyiségű hozzáadott cukor szintén hozzájárulhat a vér magasabb inzulinszintjéhez és az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami szintén a zsírmáj fokozott kockázatával jár együtt.
Mi a helyzet az alkohollal?
A máj metabolizálja az alkoholt, ezért a túlzott alkoholfogyasztás feleslegesen terheli. Ez a máj gyulladásához vezethet. Ha a túlzott alkoholfogyasztás nem kerül ellenőrzés alá, fennáll a májzsugor kialakulásának kockázata. Ezenkívül az alkoholfogyasztás megzavarhatja a máj megfelelő zsíranyagcseréjét, ami a zsír felhalmozódásához vezet a májban és az úgynevezett zsírmáj kialakulásához.
Milyen élelmiszerek segíthetnek a zsírmájon?
Zöldségek
Részesítse előnyben a leveles zöldeket és a brokkolit.
Ideális például a brokkoli, a kelkáposzta vagy a spenót. Antioxidánsokat és rostokat tartalmaznak, amelyek elősegíthetik a máj méregtelenítését. Ideális, ha párolva készítjük őket köretként.
Citrusfélék
A citrusfélék kedveskednek a májának
A citrusfélék, például a citrom, a narancs vagy a mandarin, C-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek elősegíthetik a máj méregtelenítését és regenerálódását. Fogyasszon gyümölcsöt uzsonnára vagy előételnek, vagy helyettesítse vele az édességeket.
Kurkuma
A kurkuma ideális. Kurkumint tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az anyag az, ami jótékony hatással lehet a máj egészségére.
Olívaolaj
Ne féljünk olívaolajat is adni a salátákhoz, mivel egészséges zsírsavakban gazdag.
Olyan egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek támogathatják a máj egészségét. Az olívaolaj jobb alternatíva a máj számára, mint más típusú zsírok, különösen az állati zsírok. Használja tészták vagy friss saláták ízesítésére.
Bogyók
Az áfonya már nem megfizethetetlen luxus.
Az eper, a málna és az áfonya is tartalmaz antioxidánsokat és rostokat, amelyek jótékony hatással lehetnek a májra.
Hagyma és fokhagyma
Ként tartalmaz, ami fontos a máj méregtelenítéséhez. A méreganyagok eltávolításához szükséges enzimek termelődését is elősegítheti.
Diófélék
A dió számos egészségügyi előnnyel jár.
A dió omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a májra. Ideális esetben naponta egy marék diót kellene enni.