A serpenyők és fazekak a gyakori használattól gyorsan megfeketednek az aljukon. Az égett maradványok és a szennyeződések nem néznek ki túl jól, és a főzést is zavarják. Természetesen számos mosogatószer létezik, ami megbirkózik ezekkel a szennyeződésekkel, de egyáltalán nem szükséges megvásárolnod őket. Jobb, ha egy olcsó zöldséget és sót használsz.
Hogyan tisztítsuk meg a kormot otthon?
Ezt a házi készítésű, kipróbált koromtisztító életmódtrükköt Mihalak Noémi blogger osztotta meg az Instagramon. Gyakran ad takarítási tippeket és különböző háztartási trükköket.
A serpenyő súrolásához sót és… krumplit használt! Most elárulom, hogyan.
Először is vágj félbe egy krumplit. Ezután fogd a zöldség felét, és a vágott részt mártsd sóba. A következő lépésben alaposan sikáld át a serpenyő (vagy edény) piszkos részét. Gyorsan észre fogod venni, hogy a ráégett szennyeződések a mozdulat hatására elkezdenek feloldódni.
Ha azonban makacsabb szennyeződéssel van dolgod, ez nem biztos, hogy elég lesz. Próbáld meg tehát az edény teljes alját sóval befedni, hagyd rajta egy éjszakán át, majd reggel próbáld meg letisztítani. Ebben az esetben viszont a sót vízzel keverd össze – így ragacsos állagot kapsz.
Ezenkívül Noémi azt javasolta, hogy egy másik oldatot is készíts:
1 evőkanál olívaolaj;
1 csésze víz;
3 evőkanál ecet;
2 evőkanál mosogatószer.
Ezt egy szórófejes flakonba öntheted, és kezelheted vele a serpenyőn vagy edényen lévő szennyeződéseket és más felületeket is.
Egyébként a fazekak és serpenyők belsejében lévő kormot egy másik olcsó módszerrel is eltávolíthatod. Egyszerűen keverd össze az ecetet és a vizet 2:1 arányban, öntsd egy fazékba, és melegítsd forrásig. Amikor a keverék felforrt, vedd le a fazekat/edényt a tűzről, és önts bele 3 teáskanál szódabikarbónát. Miután 15 percet vártál, súrold le a szennyeződést hagyományos mosogatószerrel.