Ha a fagyasztód hőmérséklete lényegesen alacsonyabb a szükségesnél, akkor a közüzemi számláid magasabbak lesznek.
Ahhoz, hogy az ételeket hosszú ideig és biztonságosan tárolhasd a fagyasztóban, megfelelő hőmérsékletet kell beállítanod. Ha ezt nem teszed meg, a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, hús és hal gyorsan megromolhatnak. Megvizsgáltuk, mi az ideális hőmérséklet a fagyasztóban.
Az ételek higiénikus fagyasztásához az ideális hőmérséklet -18°C.
Lehet-e túl alacsony a fagyasztó hőmérséklete?
Valójában a fagyasztó hőmérséklete sosem lehet túl alacsony.
Ahogy Jason Tetro mikrobiológus kutató magyarázza: „A legtöbb ajánlás hőmérsékleti tartományokra összpontosít, de valójában nincs olyan, hogy túl alacsony hőmérséklet a fagyasztók számára.”
A szakértő hozzáteszi, hogy ha a fagyasztót -18°C alá állítod, az nagy valószínűséggel megnöveli az áramszámlád, mert a készülék több energiát fogyaszt.
Hogyan lehet észrevenni, ha a fagyasztó hőmérséklete nem megfelelő?
A helytelen hőmérsékletet a fagyasztóban néhány fontos jel árulhatja el:
- a jég nem fagy meg teljesen a fagyasztóban;
- a falakon kondenzvíz gyűlik össze;
- az ételek részben vagy egyáltalán nem fagynak meg.
Ha bármelyik jelenséget tapasztalod, az arra utal, hogy a fagyasztó hőmérséklete nincs megfelelően beállítva.
Hogyan tartsd fenn az optimális hőmérsékletet a fagyasztóban?
Elsőként hagyd az ételeket kihűlni, mielőtt betennéd őket a fagyasztóba.
Ezen kívül ellenőrizd a fagyasztó ajtajának szigetelését. Ha a szigetelés valamelyik része sérült, a hideg levegő kijuthat, ami megnehezíti a fagyasztó működését, és növelheti az áramszámlát.
Ha óránként többször is kinyitod a fagyasztót – például, hogy kivegyél egy adagot kedvenc fagyidból –, minden egyes alkalommal meleg levegő kerül be, a hideg pedig kiszökik. Ez sem tesz jót a fagyasztó hatékonyságának.