Háztartás, Tippek

Egy fokkal se több: milyen legyen a fagyasztó hőmérséklete – a számok meg fognak lepni

Ha a fagyasztód hőmérséklete lényegesen alacsonyabb a szükségesnél, akkor a közüzemi számláid magasabbak lesznek.

Ahhoz, hogy az ételeket hosszú ideig és biztonságosan tárolhasd a fagyasztóban, megfelelő hőmérsékletet kell beállítanod. Ha ezt nem teszed meg, a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, hús és hal gyorsan megromolhatnak. Megvizsgáltuk, mi az ideális hőmérséklet a fagyasztóban.

Az ételek higiénikus fagyasztásához az ideális hőmérséklet -18°C.

Lehet-e túl alacsony a fagyasztó hőmérséklete?

Valójában a fagyasztó hőmérséklete sosem lehet túl alacsony.

Ahogy Jason Tetro mikrobiológus kutató magyarázza: „A legtöbb ajánlás hőmérsékleti tartományokra összpontosít, de valójában nincs olyan, hogy túl alacsony hőmérséklet a fagyasztók számára.”

A szakértő hozzáteszi, hogy ha a fagyasztót -18°C alá állítod, az nagy valószínűséggel megnöveli az áramszámlád, mert a készülék több energiát fogyaszt.

Hogyan lehet észrevenni, ha a fagyasztó hőmérséklete nem megfelelő?

A helytelen hőmérsékletet a fagyasztóban néhány fontos jel árulhatja el:

  • a jég nem fagy meg teljesen a fagyasztóban;
  • a falakon kondenzvíz gyűlik össze;
  • az ételek részben vagy egyáltalán nem fagynak meg.

Ha bármelyik jelenséget tapasztalod, az arra utal, hogy a fagyasztó hőmérséklete nincs megfelelően beállítva.

Hogyan tartsd fenn az optimális hőmérsékletet a fagyasztóban?

Elsőként hagyd az ételeket kihűlni, mielőtt betennéd őket a fagyasztóba.

Ezen kívül ellenőrizd a fagyasztó ajtajának szigetelését. Ha a szigetelés valamelyik része sérült, a hideg levegő kijuthat, ami megnehezíti a fagyasztó működését, és növelheti az áramszámlát.

Ha óránként többször is kinyitod a fagyasztót – például, hogy kivegyél egy adagot kedvenc fagyidból –, minden egyes alkalommal meleg levegő kerül be, a hideg pedig kiszökik. Ez sem tesz jót a fagyasztó hatékonyságának.