Háztartás, Tippek

Hogyan védheted meg a kenyeret a penészedéstől

Gyakran hallom ezt a problémát:

A kenyér egy nappal a vásárlás után már penészes,
A hűtőben tartom, hogy ne penészesedjen,
Régen nem volt ilyen gondom, de most igen.

Élelmiszer-technológusként elmagyarázom, miért történik ez, és hogyan oldhatod meg hűtő nélkül. Nem fogok nosztalgiázni, de tényleg van objektív oka annak, hogy régen jobban tartották a kenyeret. Nézzük a részleteket.

A penész egy élő organizmus, ami kedvező körülményeket igényel a növekedéshez. Kenyérmorzsán nem nő, mert ott nincs elég nedvesség.

A növekedési sebessége a körülményektől függ: jól tartott környezetben gyorsan nő, rossz körülmények között lassabban.

Általában a kenyér 3-4 napig penészmentes marad normál szobai körülmények között, a kovászos kenyér pedig még tovább. Ha hamarabb penészesedik, a pékségben megsértették a hűtési, tárolási vagy szállítási előírásokat.

Néha a kis pékségek kenyere jobban tartós marad, mint a nagyüzemeké. Ez nem véletlen. A nagy gyáraknak gyakran nagyobb problémáik vannak a tárolással és szállítással, mint a kis pékségeknek. Nézzük meg, miért:

1) Hűtés

Sütés után a kenyeret jól szellőző helyen kell lehűteni. Ha nem így történik, a kenyér puha és nehéz lesz, ami gyors penészedést okoz.

2) Tárolás

Régen fából készült kenyérládákban vagy vászonba csomagolva tárolták a kenyeret, ami lassan szárította meg. Most polietilénbe csomagolják, ami gyorsan magas páratartalmat eredményez, tökéletes körülményeket a penésznek.

3) Szállítás

Szállítás közben hőmérsékletkülönbség miatt kondenzáció képződhet, ami szintén penészedést okoz. A kenyér szállítása megfelelő szellőzést igényel.

4) Régi idők

Régen a kenyeret nem polietilénben tárolták, hanem speciális raktárakban a normák betartásával. A kenyeret nem vágták kenyérvágóval, ami csökkentette a penész szennyeződés kockázatát.

Problémamegoldás otthon

Ha a kenyér gyorsan penészesedik, akkor túl nedves. Ellenőrizd, hogy megfelelően hűtötték-e, jól tárolták-e, és megfelelően szállították-e. Tárold a kenyeret kenyértartóban vagy vászonruhába csomagolva. Ha zacskóban tartod, vedd ki, és hagyd állni pár órát, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon, így a penész később fog megjelenni.