Erős illatával és nagyon különleges ízével a fokhagyma elriaszt vagy elcsábít. Nyersen, főzve vagy porítva a fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód. Valóban, számos tudós vizsgálta meg előnyeit. És még ha több kutatásra van is szükség ahhoz, hogy ennek az ételnek minden rejtélyét megfejtsük, ez egy lehetséges út a 14 fertőzés megelőzésére és leküzdésére.
A Liliaceae családba tartozó fokhagyma, más néven Allium sativum a világ számos konyhájában népszerű fűszer. Eredetileg Közép-Ázsiából származik, és kénorganikus vegyületek, antioxidánsok és fő hatóanyaga, az allicin tartalma különbözteti meg. Ez az összetétel számos előnnyel jár, és a természetes gyógymódok alapvető összetevőjévé teszi.
A kálium, kalcium, magnézium, foszfor, C- és B9-vitamin forrásaként a fokhagymának szívvédő hatást, valamint gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, gombaölő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tulajdonítanak. Továbbá hígítja a vért, küzd bizonyos rákos megbetegedések ellen és mérsékli a cukorbetegséget. A kozmetika területén előnyöket tulajdonítanak neki, a haj és a körmök ápolása, valamint a pattanások és szemölcsök elleni küzdelem terén.
Hasonlóképpen hatékony bizonyos fertőzések megelőzésében és kezelésében, mivel harcol az érintett kórokozók ellen.
Ez utóbbiak között találjuk:
- Helicobacter Pylori (H.Pylori), egy baktérium, amely emésztési problémákat okoz,
- Candida, a gombás fertőzésekért és bőrbetegségekért felelős élesztőgomba.
- Staphylococcusok, az ételmérgezések és gasztroenteritisz esetén előforduló baktériumok,
- Escherichia coli (E.Coli), bélbaktérium.
- Herpesz, a bőr és a nyálkahártyák fertőzése.
- Influenza A és B, az influenza okozója
- szájüregi streptococcusok, különösen a mandulagyulladásért és a fogszuvasodásért felelős baktériumok.
- Vibrio, a koleráért felelős
- Rhinovírus, a légutak vírusfertőzéseiért felelős,
- Trichophytonok, a lábgombás megbetegedésekben szerepet játszó gombák.
- Rotavírus, általában a csecsemők gyomor- és bélgyulladásában érintett.
- Scedosporium prolificans (S. prolificans), mély lágyrészfertőzésért, szeptikus ízületi gyulladásért és tüdőgyulladásért felelős gomba.
- Giardia, a giardiasis nevű parazitás betegségért felelős.
- Salmonella, ételmérgezést okozó baktérium.
Mindezen előnyök fényében aztán elgondolkodhatunk azon, hogyan használjuk
A fokhagyma gyógyhatásának kihasználásához a fokhagymát fel kell aprítani és/vagy össze kell zúzni, hogy aktív vegyülete, az allicin felszabaduljon.
Ezután nyersen, olajjal vagy egy kis mézzel elkeverve rendszeresen fogyaszthatjuk.
Adhat fokhagymát a salátáihoz is, bedörzsölheti vele a pirítósát, vagy beleteheti a húsokba, de csak néhány perccel a főzés vége előtt.
A főtt fokhagyma tápanyagprofilja kevésbé vonzó, mint a nyers fokhagymáé, mivel a hő hatására semlegesül az allicin, és csökken az antioxidáns tartalma.
Ami a külső használatot illeti, válassza a borogatásokat és a fokhagymaolajat.
Az extra tipp:
A fokhagymafogyasztással összefüggő rossz lehelet csökkentésére rágjon petrezselyemlevelet, édesgyökeret vagy akár ánizst.
FIGYELMEZTETÉSEK:
Túlzott mennyiségben a fokhagyma gyomorégést okozhat. Továbbá, helyi alkalmazását csak a kezelendő területen szabad végezni, mert az egészséges területeken, a fokhagyma (különösen nyersen) nagyon irritáló lehet, égési sérüléseket és allergiás reakciókat okozhat.
A fokhagyma nem ajánlott véralvadásgátló kezelést szedő és/vagy nemrég műtéten átesett személyek számára.
Továbbá a fokhagyma alapú gyógymódok (szájon át vagy külsőleg alkalmazva) nem ajánlottak gyermekek számára. Bármilyen természetes gyógymód alkalmazása előtt mindig kérje ki orvosa tanácsát.