Szinte mindannyian átéltük már azt a kellemetlen pillanatot a konyhában, amikor hagymavágás közben könnyezni kezdünk. A jó hír az, hogy létezik egy egyszerű és hatékony trükk, amellyel elkerülheted ezt a kellemetlenséget.
Azért sírunk hagymavágáskor, mert a hagyma felvágásakor egy enzim szabadul fel, amely reakcióba lép a hagyma kénvegyületeivel, és irritáló gázokat hoz létre. Ezek a gázok a levegőben szétoszlanak, és a legközelebbi nedves felületre irányulnak.
Ha egy nedves kendőt teszel magad mellé, a gázokat a kendő nedvessége vonzza magához, így azok nem a szemedbe kerülnek.
Egy kis plusz: ha még hatékonyabb megoldást szeretnél, próbálj meg hideg hagymát vágni. Tedd a hagymát néhány percre a hűtőbe vagy fagyasztóba, mielőtt felvágod – így kevesebb gáz szabadul fel. Emellett egy éles kés használata is segíthet, mivel kisebb mértékben roncsolja a hagyma sejtjeit.
Ezekkel az egyszerű tippekkel véget vethetsz a hagymavágás miatti könnyezésnek, és még kellemesebb lehet a főzés!