A tojásról azt mondják, hogy egyszerre hasznos és káros.
A tojást leggyakrabban reggelire fogyasztják, de számos ételben is felhasználják.
Nagyon népszerű étel, de vannak, akik magas koleszterintartalma miatt félnek gyakran fogyasztani.
Kiderült, hogy nem minden félelem jogos a tojás káros voltával kapcsolatban.
A tojás és a magas koleszterinszint
A tojás tápértéke kétségtelen.
Magas fehérjetartalma miatt ideális reggeli, akár diétás étrendben is.
A tojás hosszú időre kielégíti az étvágyat, így nem kell napközben nassolni.
A tojás karotinoidtartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Az arginin, a kolin és a folsav tartalma szintén nagyon előnyös.
A tojássárgája közel 200 mg koleszterint tartalmaz.
Sajnos ez a mennyiség valóban magas, de ezt ellensúlyozzák a tojás jótékony tulajdonságai.
Tojás: enni vagy nem enni?
A lipidprofil nem más, mint a többszörösen telítetlen zsírsavak és a koleszterin aránya.
Ez lehet kedvező vagy kedvezőtlen.
A tojás esetében kedvező.
Ez azt jelenti, hogy a koleszterin rossz hatásai (azaz az artériák eltömődése) nem fenyegetnek minket, ha megfelelően fogyasztjuk a tojást.
Azonban bizonyára kíváncsiak, hogy hány tojást ehetünk egy nap?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyértelműen kijelenti, hogy naponta két tojást ehetünk. A szervezet képes felszívni a jótékony anyagokat ebből a tojásmennyiségből, és csökkenti az esetleges káros hatásokat, amelyek akkor jelentkeznének, ha több tojást fogyasztanánk.
Érdemes észben tartani, hogy mindig fontos a mértékletesség.
Ha úgy találja, hogy a több tojás fogyasztása nem okoz semmilyen mellékhatást, akkor napi két tojásnál többet is fogyaszthat.
Az agy védelme
A foszfolipidek, amelyek biztosítják az agysejtek közötti normális kommunikációt, kolinból állnak.
Klinikailag bizonyított, hogy a kolin az agy legfontosabb építőköve.
Ha naponta 2 tojást eszünk, a szervezetünk elegendő mennyiséget kap ebből a tápanyagból.
A kolinhiány memória-, figyelem- és egyéb kognitív funkciókkal kapcsolatos problémákat okoz.
Erősebb immunitás
A tojás gazdag szelénben, amely erősíti az immunrendszert és szabályozza a pajzsmirigy hormonális tevékenységét.
Már napi egy tojás elfogyasztása is pozitív hatással van a szervezet védekezőképességére.
Javítja a látást
Új kutatások kimutatták, hogy a tyúktojás gazdag luteinben.
Ez az anyag felelős a tiszta és éles látásért.
A lutein hiánya a szem szöveteinek romboló elváltozásához és visszafordíthatatlan látásromláshoz vezet.
Jobb kalciumfelszívódás
A tojásban található D-vitamin segíti a szervezetet a kalcium felszívódásában.
Ha bárkinek felajánljuk, hogy megihat egy kanál halolajat vagy ehet két főtt tojást, valószínűleg a tojást választja.
Egy evőkanál halolaj és két tojás ugyanannyi D-vitamint tartalmaz.
A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ami erősíti a csontokat és a fogakat.
B-vitaminok
A biotin és a B12-vitamin segít a haj erősítésében és szépségének megőrzésében.
A máj egészsége
A tojásban található foszfolipidek segítenek eltávolítani a méreganyagokat a májból.
Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A korábbi vélekedéssel ellentétben az új kutatások kimutatták, hogy a tojásból származó koleszterint a foszfatidok ellensúlyozzák, ezért nem káros az egészségünkre.
A foszfatidok gátolják a szervezet koleszterintermelését is.
Emellett a tojás Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a trigliceridszintet, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Súlykontroll
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha az alacsony kalóriatartalmú étrendet 2 tojással kombináljuk reggelire, kétszer olyan gyorsan fogyunk.
Ez a reggeli remek módja annak, hogy csillapítsuk az éhségérzetünket, és ellássuk szervezetünket alapvető tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Csökkenti a rák kockázatát
Az agy számára nagyon fontos kolin csökkenti a rák kockázatát is.
A tanulmány eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek napi étrendjében szerepelt a tojás, 18%-kal kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata.
Hasznos a gyermekvállalás tervezésénél
A B-vitaminok részt vesznek a nemi hormonok termelésében.
A B9-vitaminnak van egy másik neve is: folsav.
A folsav csökkenti a magzati szellemi visszamaradottság kockázatát.
Ezért a B9-vitamin egyszerűen elengedhetetlen a gyermekvállalás tervezésekor.
1 tyúktojás 7,0 mcg-ot tartalmaz ebből a vitaminból.
Lassítja az öregedési folyamatot
Erre a következtetésre jutottak holland kutatók.
A vizsgálatban részt vevő 35 és 40 év közötti nők 87%-a mondta azt, hogy a rendszeres tojásfogyasztás pozitív változásokat eredményezett a bőrén. Eltűntek az öregségi foltok, és a bőr is világosabb lett.
A férfiak esetében a szem körüli ráncok láthatóan kisimultak.
Mint látható, napi két tojás fogyasztása valóban nagyon előnyös lehet.
Maradjon egészséges!