Egészség

Végre kiderült, hány tojást ehet egy nap: a szakértők minden kétséget eloszlattak!

A tojásról azt mondják, hogy egyszerre hasznos és káros.

A tojást leggyakrabban reggelire fogyasztják, de számos ételben is felhasználják.

Nagyon népszerű étel, de vannak, akik magas koleszterintartalma miatt félnek gyakran fogyasztani.

Kiderült, hogy nem minden félelem jogos a tojás káros voltával kapcsolatban.

A tojás és a magas koleszterinszint

A tojás tápértéke kétségtelen.

Magas fehérjetartalma miatt ideális reggeli, akár diétás étrendben is.

A tojás hosszú időre kielégíti az étvágyat, így nem kell napközben nassolni.

A tojás karotinoidtartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az arginin, a kolin és a folsav tartalma szintén nagyon előnyös.

A tojássárgája közel 200 mg koleszterint tartalmaz.

Sajnos ez a mennyiség valóban magas, de ezt ellensúlyozzák a tojás jótékony tulajdonságai.

Tojás: enni vagy nem enni?

A lipidprofil nem más, mint a többszörösen telítetlen zsírsavak és a koleszterin aránya.

Ez lehet kedvező vagy kedvezőtlen.

A tojás esetében kedvező.

Ez azt jelenti, hogy a koleszterin rossz hatásai (azaz az artériák eltömődése) nem fenyegetnek minket, ha megfelelően fogyasztjuk a tojást.

Azonban bizonyára kíváncsiak, hogy hány tojást ehetünk egy nap?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyértelműen kijelenti, hogy naponta két tojást ehetünk. A szervezet képes felszívni a jótékony anyagokat ebből a tojásmennyiségből, és csökkenti az esetleges káros hatásokat, amelyek akkor jelentkeznének, ha több tojást fogyasztanánk.

Érdemes észben tartani, hogy mindig fontos a mértékletesség.

Ha úgy találja, hogy a több tojás fogyasztása nem okoz semmilyen mellékhatást, akkor napi két tojásnál többet is fogyaszthat.

Az agy védelme

A foszfolipidek, amelyek biztosítják az agysejtek közötti normális kommunikációt, kolinból állnak.

Klinikailag bizonyított, hogy a kolin az agy legfontosabb építőköve.

Ha naponta 2 tojást eszünk, a szervezetünk elegendő mennyiséget kap ebből a tápanyagból.

A kolinhiány memória-, figyelem- és egyéb kognitív funkciókkal kapcsolatos problémákat okoz.

Erősebb immunitás

A tojás gazdag szelénben, amely erősíti az immunrendszert és szabályozza a pajzsmirigy hormonális tevékenységét.

Már napi egy tojás elfogyasztása is pozitív hatással van a szervezet védekezőképességére.

Javítja a látást

Új kutatások kimutatták, hogy a tyúktojás gazdag luteinben.

Ez az anyag felelős a tiszta és éles látásért.

A lutein hiánya a szem szöveteinek romboló elváltozásához és visszafordíthatatlan látásromláshoz vezet.

Jobb kalciumfelszívódás

A tojásban található D-vitamin segíti a szervezetet a kalcium felszívódásában.

Ha bárkinek felajánljuk, hogy megihat egy kanál halolajat vagy ehet két főtt tojást, valószínűleg a tojást választja.

Egy evőkanál halolaj és két tojás ugyanannyi D-vitamint tartalmaz.

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ami erősíti a csontokat és a fogakat.

B-vitaminok

A biotin és a B12-vitamin segít a haj erősítésében és szépségének megőrzésében.

A máj egészsége

A tojásban található foszfolipidek segítenek eltávolítani a méreganyagokat a májból.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A korábbi vélekedéssel ellentétben az új kutatások kimutatták, hogy a tojásból származó koleszterint a foszfatidok ellensúlyozzák, ezért nem káros az egészségünkre.

A foszfatidok gátolják a szervezet koleszterintermelését is.

Emellett a tojás Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a trigliceridszintet, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Súlykontroll

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha az alacsony kalóriatartalmú étrendet 2 tojással kombináljuk reggelire, kétszer olyan gyorsan fogyunk.

Ez a reggeli remek módja annak, hogy csillapítsuk az éhségérzetünket, és ellássuk szervezetünket alapvető tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Csökkenti a rák kockázatát

Az agy számára nagyon fontos kolin csökkenti a rák kockázatát is.

A tanulmány eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek napi étrendjében szerepelt a tojás, 18%-kal kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata.

Hasznos a gyermekvállalás tervezésénél

A B-vitaminok részt vesznek a nemi hormonok termelésében.

A B9-vitaminnak van egy másik neve is: folsav.

A folsav csökkenti a magzati szellemi visszamaradottság kockázatát.

Ezért a B9-vitamin egyszerűen elengedhetetlen a gyermekvállalás tervezésekor.

1 tyúktojás 7,0 mcg-ot tartalmaz ebből a vitaminból.

Lassítja az öregedési folyamatot

Erre a következtetésre jutottak holland kutatók.

A vizsgálatban részt vevő 35 és 40 év közötti nők 87%-a mondta azt, hogy a rendszeres tojásfogyasztás pozitív változásokat eredményezett a bőrén. Eltűntek az öregségi foltok, és a bőr is világosabb lett.

A férfiak esetében a szem körüli ráncok láthatóan kisimultak.

Mint látható, napi két tojás fogyasztása valóban nagyon előnyös lehet.

Maradjon egészséges!