Jó választás a vaj sütőzsírnak? Csak részben. Íme, hogyan válaszd ki a megfelelő vajat és használd úgy, hogy a jó ízért ne az egészségeddel fizess.
Lehet vajjal sütni
Egyesek talán félig tréfásan (de legfeljebb félig) azt mondják, hogy a vaj a szakácsok legnagyobb titka. Bárhol, ahol valamit ízletesebbé kell tenni, egy jó kanál vaj a megoldás. Egy forró ételbe téve krémesebbé teszi az ételt, mind ízében, mind állagában. Serpenyőben használva pedig úgy barnítja a sült ételeket, mint semmilyen más zsír.
A vajnak azonban megvannak a maga árnyoldalai is. Az egészségünkkel van összefüggésben. A növényi zsírok sokkal nagyobb arányban tartalmaznak telített zsírsavakat, mint az állati zsírok. Ezek viszont szív- és érrendszeri problémákat okoznak. Ha pedig egy bizonyos hőmérséklet fölött felmelegített vajról van szó – még kellemetlenebbé válik.
Egészségtelen a sült vaj?
A mi előírásaink szerint a vajnak legalább 82 százalék tejzsírt kell tartalmaznia. A fennmaradó 18 százalék nagyrészt fehérje. A vajban szabad gyökök keletkeznek, amikor melegítik. Ezek azok, amelyekről oly gyakran hallunk, amikor az antioxidáns termékek erényeit dicsérik. A szabad gyökök rákkeltő hatásúak lehetnek, és felgyorsíthatják a szervezet öregedési folyamatát.
A sült vajból akrolein is felszabadul, ami szintén káros lehet a szervezetre. Emellett irritálja a gyomornyálkahártyát. Mindez a jól megbarnított hús vagy zöldség ára.
Megéri ezt az árat megfizetni? Nos, természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ne vigyük túlzásba a sütéshez használt vaj mennyiségét. Van azonban mód arra, hogy ezt a korlátozást némileg megkerüljük. Ez a tisztított vaj, vagyis az olyan vaj, amelyből a zsiradékon kívül mindent eltávolítottak egy egyszerű eljárással.
A tisztított vajat manapság könnyű megvásárolni. Ugyanilyen könnyű otthon elkészíteni, ami mindenekelőtt pénzt takarít meg. Egyszerűen melegítsük fel a vajat egy lábasban, a lehető legalacsonyabb hőfokon. Bizonyos idő elteltével, ami akár több perc is lehet, a fehérjeszerű cucc elkezd alvadni a felszínén. Türelmesen távolítsd el egy kanállal, amikor megjelenik.
A letisztult sárga folyadékot ezután egy üvegbe öntjük. Akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk. A hűtőben sokkal tovább eláll, mint a közönséges vaj. És sütéshez használva – sokkal magasabb lesz a füstpontja. Ez azt jelenti, hogy a vaj által okozott egészségügyi problémák legalább egy részét megoldja.
Az is jó, ha az étrendünkben lévő zsírok nagy részét frissen sajtolt olajokkal, például tökmagolajjal helyettesítjük. És csak a nagyon finomítottakat használjuk sütéshez, amelyek csak nagyon magas hőmérsékleten füstölnek.