A konyhai szivacsot az előző évszázad közepe óta használják a háztartásokban. Kiválóan felszívja a mosogatószert és a vizet, majd puha tisztító habot képez belőle. Azonban ha nem megfelelően használjuk, a szivacs baktériumok melegágyává és kellemetlen szagok forrásává válhat.
Tudd meg, nem jött-e el az ideje, hogy kidobd a szivacsodat!
A szivacs használata egy hétnél tovább
Ez egy klasszikus szabály, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Ha a háztartásban több mint két ember él, és vannak gyerekek vagy háziállatok, akkor a konyhai szivacsot legalább hetente cserélni kell. Ráadásul nagyon ajánlott, hogy a háziállatok etetőtáljainak tisztítására külön szivacsot használj.
A szivacs a mosogatóban marad
Ha a szivacs a mosogatóban marad mosogatás után, hamar „bebüdösödik”. A szivacsnak teljesen ki kell száradnia, hogy tovább bírja.
Ugyanazzal a szivaccsal tisztítasz mindent a lakásban
Ha ugyanazzal a szivaccsal mosod az edényeket, az asztalt, a hűtőt, a mikrót, és még a padlót is felmosod, tudd, hogy ez a szivacs igazi baktériumtenyészet! Használd kizárólag az edényekhez.
Rossz tárolás
Ha nem lehet a szivacsot a mosogatóban hagyni, akkor hova rakd? Sokféle szivacstartó létezik, műanyag és fém változatok is, amik segítenek, hogy gyorsan megszáradjon, és ne legyen útban a konyhában.
„Fertőtlenítés” a mikróban
Valóban létezik a szivacs fertőtlenítése mikróban, de tudd, hogy nem pusztítja el az összes baktériumot – a legellenállóbb és legkárosabbak túlélnek. Sokkal egyszerűbb, ha egyszerűen új szivacsot veszel.
A szivacs tisztítása mosogatógépben
Beteszed a szivacsot az edényekkel együtt a mosogatógépbe? Ez szintén rossz szokás. A mikróhoz hasonlóan nem tűnik el az összes baktérium, viszont a szivacs gyorsan elveszíti a formáját.
A szivacs külön tisztításának hiánya
Ha miután elmostad az edényeket, csak otthagyod a szivacsot és elfelejted, tudd, hogy valószínűleg zsíros, koszos marad, tele baktériumokkal, amik szaporodni fognak. Edények elmosása után érdemes a szivacsot külön, mosogatószerrel átöblíteni.
Okos spórolás
Ha túl költségesnek tűnik hetente új szivacsot venni és csak az edényekhez használni, van egy egyszerű megoldás. A tűzhely, a sütő vagy az asztal (nem az edények!) tisztításához vágd ketté a szivacsot, és használj csak egy fél darabot egy hétig. Ez elegendő lesz a legtöbb háztartási feladatra.
Magas páratartalom
Minden mosogatás után nyomkodd ki a szivacsot a felesleges víztől, hogy gyorsabban megszáradjon.
Papírtörlők a konyhában
Sok helyzetben jobb papírtörlőt használni, amit azonnal kidobhatsz, mint a mosogatószivacsot, amit még sokáig használsz. Például, ha felszívod vele a serpenyőből a maradék olajat, vagy a nyers hús levét. Ezután egy papírtörlővel és egy csepp mosogatószerrel gyorsan fertőtlenítheted a felületet, így a szivacs tiszta marad, baktériumok és zsír nélkül.
A szivacs cseréje
Ha tényleg aggódsz a pénztárcád és a családod egészsége miatt, a legjobb alternatívája a szivacsnak lehet a mikroszálas törlőkendő. Ezt mosógépben moshatod, így fertőtlenítheted is.
Azonban a legfontosabb szabály az első marad – cseréld ki a konyhai szivacsot hetente, és maradj egészséges!