Egészség

11 hihetetlen ok, amiért minden este zellert kellene enned!

Ettől a naptól kezdve a zeller benne van a napi étrendemben!

Amikor egészséges élelmiszerekről, különösen gyümölcsökről és zöldségekről beszélünk, a legtöbbünknek azonnal az alma, a citrom, a spenót és a paradicsom jut eszébe. A zeller azonban nem annyira.

Ennek ellenére a zeller egy hihetetlenül egészséges zöldség, amely az egészségügyi előnyök végtelen listáját nyújthatja, így miután elolvastad ezt a cikket, biztosan be fogja illeszteni a mindennapi menüjébe.

Íme a csodálatos egészségügyi előnyei:

A zeller segíti az emésztést: Egyesek a zeller ízét „vizes ropogósnak” írják le, és ez határozottan jót tesz az emésztésnek. Gazdag vízforrás, amely az oldhatatlan rostokkal kombinálva szabályozza a székletet. Tipp: Hasmenés esetén kerülje a zeller fogyasztását, mivel erős vízhajtó és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik.

A zeller enyhíti a gyulladást. Fogyasztása enyhíti a pattanásokat, az asztmát, az ízületi fájdalmakat, valamint a tüdőfertőzéseket.

A zeller szabályozza a szervezet pH-szintjének egyensúlyát, és megakadályozza a szervezet savas állapotát.

A zeller csökkenti a vérnyomást: Ftalidok néven ismert aktív vegyületeket tartalmaz, amelyek javítják a keringési rendszert, a nyers zeller fogyasztása pedig csökkenti a magas vérnyomást.

A zeller kezeli a „rossz” koleszterint: A zeller egy butilftalid nevű összetevőt tartalmaz, amely az ízét adja, és ez az összetevő csökkenti a rossz koleszterint!

„Jó” sókat tartalmaz. A zeller természetes, szerves nátriumot tartalmaz. Ez létfontosságú az általános egészség szempontjából.

Támogatja a szem egészségét. Egy nagy szár zeller a napi szükséglet 10%-át tartalmazza A-vitaminban, amely védi a szemet és véd az időskori látásromlás ellen.

A zeller elősegíti a fogyást. Egy nagy szár zeller mindössze 10 kalóriát tartalmaz, ezért bátran adjuk salátákhoz és levesekhez.

Csökkenti a stresszt: a zeller megnyugtatja az idegrendszert, mivel nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, különösen magnéziumot, valamint illóolajat. Így csökkenti a stresszt, és ha este fogyasztjuk, segít könnyen elaludni.

A zeller leküzdheti a rákot: az Illinois-i Egyetem két tanulmányt is végzett, amelyek szerint a zeller egy erős flavonoidot, a luteolint tartalmazza, amely gátolja a rákos sejtek növekedését, különösen a hasnyálmirigyrák esetében.

Egy másik tanulmány szerint a zeller rendszeres fogyasztása jelentősen késleltetheti a mellrákos sejtek kialakulását.

Javíthatja a szexuális életet: A zeller két feromont, androszténont tartalmaz, amelyek a zeller rágásakor felszabadulnak, és szintén növelik az izgalmi szintet.

Tippek:

Mindig egyenes szárú zellerszárat válasszon, amely meghajlítva megpattan, friss, ropogós levelekkel.

A zellert a legjobb párolni – így megőrzi ízét, sőt tápanyagainak 99%-át is.

A frissen felaprított zeller sokkal jobban megőrzi tápanyagait, mintha felaprítaná és tárolná, akár néhány órán keresztül is.

Minél sötétebb a zeller színe, annál erősebb az íze.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.