Az artériák a legnagyobb erek a testünkben. Fontos szerepet játszanak az oxigén és a tápanyagok eljuttatásában a test összes szervéhez, szövetéhez, sőt sejtjéhez is. Így valószínűleg magától értetődő, hogy fontos tisztán tartani.
Világszerte emberek milliói szenvednek érelmeszesedéstől, pedig gyerekkoruktól kezdve hallották, milyen fontos, hogy az artériák normálisan működjenek. Egyébként téved, ha azt hiszi, hogy ez kizárólag az idősek betegsége: az érelmeszesedés már 30 éves korban is jelentkezhet.
A jó hír az, hogy bizonyos élelmiszerek csökkenthetik az artériás betegségek kockázatát, így a jövőben nem kell gyógyszereket szednie. Elmondjuk, mely ételeket érdemes beiktatni az étrendjébe.
Olajos halak
A lazac, a szardínia, a szardella, a makréla és más olajos halak kiváló forrásai az Omega-3 zsírsavaknak. Ezek olyan telített zsírok, amelyek megvédik az ereinket a gyulladástól és az érelmeszesedéstől. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a vérlemezkék összetapadását is (ami vérrögök kialakulásához vezet), és növelik a vérben lévő „jó” koleszterin mennyiségét.
Használat gyakorisága: hetente 1-2 alkalommal.
Lenmag
A lenmag szintén természetes forrása az Omega-3 zsírsavaknak. A lenmag csökkenti a vércukor- és inzulinszintet. Emellett tanulmányok kimutatták, hogy a lenmag gátolja az ateroszklerotikus plakkok kialakulását.
Jó tudni: a gyomrunk nem tudja teljesen megemészteni az egész lenmagot, ezért ajánlott ledarálni.
Bogyós gyümölcsök
A szeder, az áfonya, az eper és a málna az artériás betegségek erős ellenségei. A bogyók polifenolos vegyületeket tartalmaznak, amelyek tisztítják az artériákat és megelőzik a gyulladást. A bogyók normalizálják a vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet is: ezek hatással vannak az artériás betegségekre. Érdekes módon más gyümölcsökkel ellentétben a bogyók nem tartalmaznak sok cukrot, ezért rendszeresen fogyaszthatók.
Citrusfélék
A citrusfélék bioflavonoidokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan segítik az artériák tisztítását. Segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek növelik a koleszterinszintet és eltömítik az artériákat.
Fontos: Ajánlott a kevesebb cukrot tartalmazó citrusféléket (citrom, grapefruit, lime) választani. Ráadásul nem kell ezeket a gyümölcsöket megenni: elég naponta néhány pohár citromos víz.
Extra szűz olívaolaj
Ez az olaj számos különböző betegség megelőzésében segíthet. Az olívaolaj telített zsírokat és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek tisztán tartják az artériáinkat. Ezek az összetevők a szívnek is jót tesznek: védelmet nyújtanak a szívinfarktus ellen.
Megjegyzés: Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik kizárólag olívaolajat fogyasztottak, 16%-kal csökkentették a cukorbetegség kockázatát (az olaj vércukorszintet csökkentő képessége miatt).
Avokádó
Az avokádó végzetes csapást mér az artériás szennyeződésekre. Normalizálja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, és magas a rosttartalma: egy fél avokádó körülbelül 6,5 grammot tartalmaz.
Egyébként nem kell félni az avokádó fogyasztásától a magas telített zsírtartalma miatt: tanulmányok kimutatták, hogy a természetes zsírok nem befolyásolják a szívbetegségeket.
Hüvelyesek
Ha többnyire gabonaalapú köreteket (rizs, hajdina) vagy tésztát eszik, próbálja meg időnként hüvelyesekkel (bab, borsó, csicseriborsó, lencse) helyettesíteni. Ezek rostban gazdagok, ami könnyen emészthető, és segít megelőzni az érelmeszesedést és a magas koleszterinszintet. A Diabétesz Szövetség szerint egyébként a hüvelyesek szénhidrátokat tartalmaznak, de nem emelik a vércukorszintet.
Fogyasztási gyakoriság: kétnaponta egyszer.
Paradicsom
A paradicsom, különösen a paradicsompüré, erős likopinforrás. Ez a vegyület növeli a „jó” koleszterin szintjét a vérben. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik sok paradicsomot ettek, 26%-kal csökkentették a szívbetegség kockázatát.
Tipp: A likopin jobban felszívódik zsírral együtt. Tehát bátran készítsünk paradicsomos tésztaszószt.
Hagyma, póréhagyma és fokhagyma
A fokhagyma, a vöröshagyma, a póréhagyma és a salottahagyma olyan szerves vegyületekben gazdag, amelyek csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ezek a vegyületek megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását is. Ezeknek a zöldségeknek a jótékony tulajdonságai segítenek hatékonyan tisztítani az ereket és megelőzni az elzáródásokat.
Dió
A dió a legegészségesebb diófélék közé tartozik. Omega-3 zsírsavakban, fehérjében, rostokban és egészséges zsírokban gazdag. Mindez igazi ajándék a szívnek és az artériáknak. Ráadásul a dió rendszeres fogyasztása akár 55%-kal csökkenti az ateroszklerotikus plakkok kialakulását.
Cékla
Vannak, akik nem szeretik a céklát, de azon vitatkozni, hogy egészséges-e, egyszerűen felesleges. A cékla nitrátokat tartalmaz, amelyek a vérben nitrogén-oxiddá alakulnak át. Ez a vegyület tágítja és „ellazítja” az ereket, ami csökkenti a vérnyomást és megvédi az artériák falát a károsodástól.
Étcsokoládé
Az étcsokoládé kakaóflavonoidokat tartalmaz, amelyek csökkentik a vérnyomást és javítják a vérkeringést. A flavonoidok emellett segítik a szervezetben az őssejtek növekedését, amelyek javítják a sérült ereket és újakat növesztenek.
Tipp: válasszon olyan étcsokoládét, amelyben kevés vagy egyáltalán nincs cukor, és több mint 70%-os a kakaótartalma.