Amikor fehérjeforrásokra gondolunk, gyakran a tojás az első étel, ami eszünkbe jut. De tudta, hogy számos más élelmiszer is van, amely még több fehérjét kínál?
Íme 20 meglepő lehetőség, amelyek gazdagíthatják az étrendjét ezzel az alapvető tápanyaggal.
20 élelmiszer, amely több fehérjét tartalmaz, mint a tojás
1) Csirkemell
A csirkemell arról ismert, hogy kiváló sovány fehérjeforrás. Körülbelül 100 grammja körülbelül 31 gramm fehérjét képes biztosítani, így az egyik vezető helyet foglalja el ezen a listán.
2) Tonhal
Amellett, hogy omega-3-ban gazdag, a tonhal is kiváló fehérjeforrás. Egy konzerv tonhal körülbelül 25 gramm fehérjét tartalmazhat.
3) Quinoa
Meglepő módon a quinoa azon kevés növényi élelmiszerek egyike, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, és főzve körülbelül 8 gramm fehérjét tartalmaz csészénként.
4) Mandula
Egy marék mandula nemcsak egészséges nassolnivaló, hanem jó fehérjeforrás is, 28 grammonként (egy marék) körülbelül 6 gramm fehérje található benne.
5) Görög joghurt
A görög joghurt nemcsak finom, de tele van fehérjével is, 100 grammonként körülbelül 10 gramm fehérjét kínál.
6) Lencse
A lencse a növényi fehérjék egyik erőműve, fél csészényi főzve körülbelül 9 gramm fehérjét tartalmaz.
7) Túró
Egyedülálló textúrával rendelkezik, és kiváló fehérjeforrás, 100 grammonként körülbelül 11 grammal.
8) Edamame
Az edamame, vagyis a fiatal szójabab ízletes és tápláló snack, fél csészényi körülbelül 11 gramm fehérjét biztosít.
9) Lazac
Amellett, hogy a lazac nagyszerű omega-3 forrás, fehérjében is gazdag, 100 grammos adagonként körülbelül 20 grammot tartalmaz.
10) Fekete bab
A fekete bab nemcsak finom, de tele van fehérjével is, körülbelül 8 grammot kínál fél csészényi főzve.
11) Sovány vörös hús
A sovány vörös húsok, például a bélszín, nagyszerű fehérjeforrás lehet, 100 grammos adagonként körülbelül 22 grammot tartalmaz.
12) Tofu
A tofu kiváló növényi fehérjeforrás, 100 grammonként körülbelül 8 gramm fehérjével.
13) Csicseriborsó
A csicseriborsó szintén kiváló növényi fehérjeforrás, körülbelül 7 grammot kínál fél csésze főzve.
14) Pisztácia
A pisztácia nemcsak finom, hanem jó fehérjeforrás is, 28 grammonként körülbelül 6 grammot tartalmaz.
15) Seitan
A „gluténhúsként” ismert seitan népszerű választás a vegetáriánusok és vegánok körében, 85 grammonként körülbelül 18 gramm fehérjét biztosít.
16) Spenót
A spenót talán meglepő lehet ezen a listán, de jó növényi fehérjeforrás, főtt csészénként körülbelül 5 grammot tartalmaz.
17) Parmezán sajt
Amellett, hogy finom ízt ad az ételeknek, a parmezán sajt fehérjében is gazdag, 30 grammonként körülbelül 10 grammot tartalmaz.
18) Borsó
A borsó több mint egyszerű köret; főtt csészénként körülbelül 8 gramm fehérjét biztosít.
19) Mandulatej
A mandulatej a tehéntej alternatívája, és csészénként körülbelül 1 gramm fehérjét biztosít, így a növényi fehérjeforrást keresők számára is jó választás lehet.
20) Túró
A kvark egy fehérjében gazdag túrófajta, amely 100 grammonként körülbelül 14 grammot kínál.