A fokhagyma jótékony hatásai régóta ismertek, és az egyik olyan alapanyag, amelynek mindig kéznél kell lennie. De nem mindenki tudja, hogyan kell tárolni.
A fokhagyma tárolása kényes dolog. Megfelelő körülmények között nagyon sokáig, akár a következő szezonig is eltartható. Ellenkező esetben rothadni vagy csírázni kezd. Hogy, hogyan kerülheti el az ilyen problémákat, azt most megtudhatja.
Hogyan tartósítsuk a fokhagymát?
A fokhagyma hasznos tulajdonságait elsősorban annak köszönheti, hogy egy gumós növény, és annyi tápanyagot tárol magában, hogy a jövőben is kinő belőle valami. Ezért amint a fokhagyma elkezd hajtani (ami elsősorban a magas páratartalomnak köszönhető), a vitamintartalma rohamosan csökkenni kezd. Lassúvá, íztelenné válik és gyorsan romlik.
A keletkező levelek ehetetlenné teszik. A fokhagymát tárolás előtt alaposan meg kell tisztítani, eltávolítva a foltos és sötétedő fejeket.
Régi tárolási módszer
Jóval a hűtőszekrények létezése előtt a fokhagymát fonatba gyűjtötték, és hűvös, sötét helyre, például padlásra vagy pincébe akasztották. Így hónapokig lehetett tárolni csírázás nélkül, de mi van akkor, ha a körülmények nem teszik lehetővé, hogy otthon így tároljuk a fokhagymát?
Égesse el a gyökereket
A frissen szedett vagy vásárolt fokhagymának mindig van gyökere. Igen, ezek nem nagyon látszanak, de ez a szilárd alap felelős azért, hogy a fokhagyma kicsírázik-e vagy sem. Ennek elkerülése érdekében gyufával vagy öngyújtóval meg kell gyújtani a gyökereket.
Sóban elásni
Ehhez a módszerhez egy dobozra vagy egy háromliteres befőttesüvegre van szükség. A sórétegeket a fokhagymafejekkel váltakozva szorosan az üvegbe helyezzük és lezárjuk. Így a fokhagyma sokáig friss marad, nem tud rothadni vagy kicsírázni.
A fokhagyma nedvességtől való védelmének másik módja, ha só helyett fűrészport, gabonát, hamut vagy lisztet használunk, de az ömlesztett termék felső rétegének legalább 2 cm vastagnak kell lennie.
Mindenkinek tudnia kell, hogyan kell tárolni az élelmiszereket. Végül is az ételek íze és a test számára nyújtott előnyei közvetlenül ettől függnek. Egyébként a savanyított fokhagyma ugyanolyan hasznos, és biztosan nem rothad! Sokan tartanak attól, hogy a folyamat során zölddé válhat, de ez normális, és nem okoz semmilyen problémát.