Egészség, Tippek

7 ok, amiért érdemes gesztenyét enni (és néhány óvintézkedés)

Bár főként ősszel fogyasztjuk, a gesztenye jelentős szerepet játszik a gasztronómiában. Sült vagy főtt formában a gesztenye novemberben országszerte rendezett fesztiválok főszereplője.

7 okot sorolunk fel a gesztenyefogyasztás mellett, és néhány óvintézkedésre is felhívjuk a figyelmet

1 – Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

A gesztenye „nagyon összetett élelmiszer”, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz „B-vitaminokat, különösen folsavat (B9-vitamin) és B6-vitamint, valamint C-vitamint”.

Ásványi anyagok terén kiváló „kálium”, „foszfor”, „cink”, „szelén” és „réz” forrás. Jelentős „kalcium” és „vas” tartalmáról is ismert.

2 – Támogatja a bélrendszer egészségét

A gesztenye „főleg szénhidrátokból áll”, köztük „poliszacharidokból”, amelyek „segítik a bélflóra fejlődését”. Ezen kívül a gesztenye rostban gazdag, ami „elősegíti a ’jó’ baktériumok szaporodását a bélben”.

3 – Tartalmaz „jó zsírokat”

A gabonafélékhez hasonlóan a gesztenyében is van „némi zsír”, de ez „minőségi, jó zsír”: a „többszörösen telítetlen zsírok”. Továbbá, mivel növényi eredetű, a „gesztenye nem tartalmaz koleszterint”.

4 – Antioxidáns fenolos vegyületekben gazdag

A gesztenyében „különféle fitokémiai anyagok, többek között lutein, zeaxantin és más fenolos vegyületek” találhatók. Ezek a vegyületek „sejtvédőként” működnek, mivel antioxidánsként hatnak a sejthártyákra.

5 – Hozzájárul a teltségérzethez

Bár a gesztenye gazdag keményítőben, magas rosttartalma miatt fontos szerepe van a teltségérzet növelésében.

6 – Sokoldalú étel

A gesztenye főzve ánizzsal, sütve vagy akár köretként is fogyasztható a rizs, tészta vagy burgonya helyettesítésére. Számos ételben használható, például süteményekben, kenyérben, salátákban, levesekben vagy akár húsok töltelékeként is.

7 – A gesztenyének történelmi jelentősége van

A gesztenyének történelmi szerepe van, hiszen évszázadok óta ismert „a pásztorok eledeleként”. Történelmileg „a gesztenye már a kukorica és a burgonya előtt élelmiszerré vált”.

Milyen óvintézkedéseket kell betartani gesztenyefogyasztáskor?

Növeld a vízfogyasztást a magas rosttartalom miatt.
Kerüld a túlzott fogyasztást, hogy elkerüld a gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket.
Alaposan rágd meg, különösen a sült gesztenyét, hogy könnyebben emészthető legyen.
Vásárláskor vagy előkészítéskor győződj meg róla, hogy a héja sima, foltok és penész nélküli.

Ezeket a tanácsokat követve élvezheted a gesztenye tápanyagdús előnyeit, amely hagyományos és közkedvelt étel.