Testünk egy többfunkciós mechanizmus, amelynek a megfelelő működéshez alapvető tápanyagokra van szüksége. Amikor eszünk, a szervezet fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, ásványi anyagokat és vitaminokat vesz fel, hogy javítsa a sejtosztódást, az idegi jelvezetést, a csontsűrűséget stb. Ezen elemek megfelelő mennyisége nélkül a szervezet elveszíti a megfelelő működés képességét.
Napjainkban a vitamin- és ásványianyag-hiány meglehetősen gyakori probléma a rossz táplálkozás, a szigorú diéta és számos betegség miatt.
Idősebb korban a mikrotápanyagok felszívódása és szintézise károsodik, ami növeli a súlyos egészségügyi problémák kockázatát.
A mikrotápanyagok nagy részét ugyanis a szervezetünk nem képes előállítani, ezért a napi szükségletet pótolnunk kell, egészséges ételeket fogyasztva vagy speciális étrend-kiegészítőket szedve.
A szakértők szerint a nők tápanyagszükséglete az évek során sokat változik. Ezekben a folyamatokban nagy szerepet játszanak a hormonális ingadozások. Ezek a változások általában 40 éves kor után jelentkeznek, amikor a szervezet elkezd felkészülni a klimaxra.
A jó hír az, hogy a helyes táplálkozással teljesen megelőzheti a hiányosságokat, és egészséges maradhat.
1) Kalcium
A szervezetedben lévő kalcium 99%-a a csontjaidban raktározódik, biztosítva azok sűrűségét és szilárdságát. Amikor a középkorban a reproduktív hormon, az ösztrogén szintje csökken, a kalcium felszívódása csökken. További probléma, hogy a nők gyakran nem visznek be elég kalciumban gazdag élelmiszert, például tejtermékeket, leveles zöldeket és szardíniát.
2) D-vitamin
Ez a vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezete felvehesse a kalciumot a táplálékból és hasznosítani tudja azt. Részt vesz a védő immunfolyamatokban is. Ez az elem tulajdonképpen az egyetlen olyan vitamin, amelyet a szervezete képes előállítani, ha napfénynek vagy kitéve.
Lazac, pisztráng és más olajos halak fogyasztásával is hozzájuthat. Valójában a csukamájolaj az egyetlen ideális étrendi D-vitamin-forrás.
3) Magnézium
Ennek az elektrolitnak a hiánya meglehetősen gyakori probléma az idősebb nők körében. Ez lehet az izomgörcsök, fejfájás és emésztési zavarok oka. Ügyeljen arra, hogy étrendje tele legyen magnéziummal, például bab, diófélék és leveles zöldségek formájában.
4) E-vitamin
Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely megvédheti a sejtjeit az oxidatív károsodástól és lassíthatja az öregedési folyamatot. Adjon az étrendedhez mogyorót, napraforgómagot, földimogyorót és kukoricaolajat.
5) Vas
A nők gyakran veszítenek vasat az erős menstruációs vérzés következtében, ami számos okból történhet. Egy másik probléma, hogy ahogy öregszünk, a gyomrunk kevesebb savat termel, ami rontja a vas felszívódását.
Ennek az elemnek a legjobb forrásai az állati eredetű termékek, például a hús, a tojás és a baromfi. De a vasat megtalálhatjuk a leveles zöld zöldségekben és a babban is.
6) B12-vitamin
Tudta, hogy a B12-vitamin a vörösvértestek termelődéséhez nélkülözhetetlen elem? Enélkül a szervezete elkezdhet rendellenes, törékeny vérelemeket termelni, vagy teljesen leállhat a termelésük. Hogy elkerülje ezt a problémát, egyen elegendő sajtot, halat, húst és tojást.
7) K-vitamin
A karfiolt, a marhahúst, a brokkolit és a szóját valóban be kell iktatnia a menüjébe, hogy fedezze a napi K-vitamin-szükségletét. Ez az alapvető fontosságú elem biztosítja a normális véralvadást, támogatja a szív egészségét és javítja a csontsűrűséget.