A pirítási folyamat során a kenyérpirítóba óhatatlanul morzsák hullanak. A kenyérpirítók és minisütők gyártói tisztában vannak ezzel, és úgy tervezik meg készülékeiket, hogy azok könnyen tisztíthatók legyenek. Íme néhány praktikus tipp a folyamatos karbantartáshoz.
1) Hetente ürítse ki a morzsákat
Hetente vagy kéthetente egyszer ürítse ki a morzsákat a kenyérpirítóból vagy a kenyérpirítós minisütőből, attól függően, hogy milyen gyakran használja.
A kenyérpirítókat úgy tervezték, hogy a morzsákat könnyű legyen eltávolítani. Néhány kenyérpirítónak csúszó morzsatálcája van, másoknak pedig csuklós ajtaja, amely lehetővé teszi a morzsák kiürítését.
Függetlenül attól, hogy milyen típusú kenyérpirítója van, vagy milyen típusú a morzsaeltávolító mechanizmus, tisztítás előtt mindig húzza ki a kenyérpirítót a konnektorból.
2) Ha nem tud mindent eltávolítani
Próbálja meg hővel eltávolítani. Az üres kenyérpirítót két-három alkalommal futtassa maximális hőmérsékleten (ez az öntisztító sütők elve is).
3) Nehezen eltávolítható morzsák esetén
Használjon tiszta, száraz fogkefét (nem olyat, amivel a fugát súrolja, hanem egy újat) vagy egy régi, tiszta kefét.
Még egyszer: ne felejtse el kihúzni a kenyérpirítót a konnektorból.
Szedje le a morzsákat a kefével, majd dobja ki őket.
Fordítsa meg a kenyérpirítót, és rázza meg. Vigyázzon, nehogy megsérüljön a fűtőegység.
4) Törölje át a kenyérpirító külsejét
Egy nedves ruhával törölje át a kezelőgombok környékét.
Az extra tisztítóerő érdekében adjon a vízhez egy kis ecetet vagy mosogatószert.
Rozsdamentes acélból készült kenyérpirítók esetében polírozza át, rozsdamentes acél polírozószerrel, amely szupermarketekben és barkácsáruházakban kapható.
5) A kenyérpirító külseje
A minigrillsütők általában jobb tisztítást igényelnek, mint a kenyérpirítók. Sokan a grillsütőjükben nem csak pirítóst sütnek. Grillezett sajtos szendvicseket, lédús gyümölcstortákat készítenek, és még kis csirkedarabokat is pirítanak, amelyek fröccsennek.
Tartsa tisztán a külsejét rendszeres nedves ruhával való áttörléssel.
Az extra tisztítóerő érdekében adjon a vízhez egy kis ecetet vagy mosogatószert.
A kezelőgombok eltávolíthatók, hogy megkönnyítsék a kezelőpanel tisztítását. Tekintse meg a használati útmutatót.
6) Hetente vagy kéthetente
Ürítse ki a morzsatálcát, amely a legtöbb sütőnél kivehető. Némelyiknek még ajtaja is van a tálcáról lehulló morzsák eltávolítására. Ha ki akarja nyitni ezt az ajtót, előbb húzza ki a sütőt a konnektorból.
Mossa el a kivehető tálcát. A legtöbb tálca vékony alumíniumból készül, és nem biztos, hogy mosogatógépben mosható. Olvassa el a használati útmutatót, hogy megtudja. Ha nem biztos benne, mossa el a tálcát kézzel, forró szappanos vízben.
7) Azonnal tisztítsa meg a szennyeződéseket
A grillsütőben végzett piszkos sütés után azonnal takarítson fel.
Hagyja kihűlni a sütőt, húzza ki a konnektorból, és vegye ki a fiókokat vagy a rácsokat.
Tisztítsa meg a tálcákat és a rácsokat forró szappanos vízben.
Törölje át a sütő belsejét nedves ruhával.
Ha szerencséje van, a sütő belseje tapadásmentes felületű, és a sütőben főzött ételek azonnal leválnak róla.
Óvatosan emelje ki a fűtőegységet (ha lehetséges), és tisztítsa meg alatta.
8) A beragadt ételek esetében
Próbáljon meg nedves műanyag vagy nejlon súrolókefét használni.
Soha ne használjon súrlódó anyagokat, például acélgyapotot. Ezzel azt kockáztatja, hogy megkarcolja a sima felületet, amitől az étel legközelebb még jobban odaragad.
Ha a műanyag súrolókefével nem jár sikerrel, tegyen egy kis tál hígítatlan ammóniát a kihúzott sütőbe, csukott ajtó mellett. Hagyja állni egy éjszakán át, majd vegye ki az ammóniát. A gőzök fellazítják az ételt.
Törölje át újra a belsejét, és használat előtt hagyja kiszellőzni a sütőt.