Egészség

A 10 legjobb élelmiszer sok probiotikummal!

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek elősegítik az emésztés egészségét. Számos baktériumtípust tartalmaznak, és minél szélesebb a baktériumok spektruma a szervezetünkben, annál jobb.

A testünkben található DNS nagy része valójában ezeknek a baktériumoknak a DNS-e, így lényegében nem emberi sejtekből, hanem baktériumokból állunk.

Segítenek feldolgozni az emésztetlen tápanyagokat, erősítik immunrendszerünket, megvédenek minket a káros mikroorganizmusoktól, vitaminokat termelnek, és tápanyagokkal látják el bélhámsejtjeinket.

Ha a bélflóra egyensúlya felborul, a következő tünetekre számíthatunk:

  • Székrekedés
  • Túlzott gáztermelés
  • Krónikus hasmenés
  • Rossz lehelet
  • Puffadás és görcsök
  • Ételintolerancia kialakulása
  • Gyengült immunrendszer (gyakori betegségek)

Mi károsíthatja a bélflórát?

  • Túlzott cukorfogyasztás
  • Antibiotikumok
  • Alkohol
  • Dohányzás
  • Fizikai inaktivitás
  • Alváshiány

A legjobb természetes probiotikumforrások

1# Kombucha

Egy probiotikumokkal teli erjesztett ital. Édesített fekete vagy zöld teából készül. Manapság már sok márka létezik, amelyek gyakran más egészséges összetevőket is hozzáadnak, például gyömbért, teát vagy zöld növényi kivonatokat. A legjobb, ha reggel, éhgyomorra isszuk.

2# Kefir

Ez is egy erjesztett ital, csak ez tejből készül. A probiotikumokon kívül más hasznos tápanyagokat, például vitaminokat és fehérjéket is tartalmaz. Abban különbözik a joghurttól, hogy a baktériumok mellett élesztőt is tartalmaz.

3# Savanyúság

Hagyományos savanyúság, amely nem tartalmaz cukrot és nem ecetben tartósítják, hanem erjesztési folyamaton megy keresztül. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, és K-vitamint is tartalmaz.

4# Miso

Erjesztett szójatermék, amely paszta állagú. A szójababot sóval és koji gombával erjesztik. Krémként használják, levesekhez és más ételekhez adják. A probiotikumokon kívül fehérjében, rostokban, vitaminokban és fitonutriensekben gazdag.

5# Joghurt

Elengedhetetlen probiotikum, de bölcsen kell választani. A legtöbb bolt polcain találsz joghurtot, ami inkább édesség, mint egészséges élelmiszer.

Ez szinte minden ízesített joghurtra igaz, mivel annyi cukrot tartalmaznak, hogy inkább negatív, mint pozitív hatásuk van.

Válasszon természetes joghurtot. Ami élő, annak nem feltétlenül kell probiotikusnak lennie, mert minden joghurt tartalmaz élő baktériumokat, de a probiotikumokban is vannak jótékony baktériumok!

6# Savanyú káposzta

Az uborkához vagy a misóhoz hasonlóan ez is egy erjesztett zöldség, amely a jó baktériumok mellett rostokban, C-vitaminban és B-vitaminokban is gazdag. Nem kell megvárni a telet, ha van forrása, egész évben fogyaszthatja.

7# Kimchi

Alapvetően koreai savanyú káposzta fokhagymával, chilidarabkákkal, gyömbérrel és sóval. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és jót tesz az emésztésnek.

8# Étcsokoládé

A jó minőségű csokoládé is lehet probiotikum, ha magas a kakaótartalma (legalább 70%). Ez azt jelenti, hogy magas rosttartalommal és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

9# Zöld olajbogyó

A sós lében erjesztett olajbogyó termései probiotikusak.

10# Tempeh

Élesztőkultúrával erjesztett szójakészítmény, enyhén húsos állagú. Nagyon népszerű a vegetáriánus és vegán konyhában húspótlóként. Magas a fehérjetartalma (16 g).