A banán sokkal tovább maradhat friss és romlatlan, ha megfelelő helyet választasz a tárolásához.
A banánnak hetekig kellene elállnia anélkül, hogy megromlana, de a banán szára egy növényi növekedési hormont, etiléngázt termel, ami segít abban, hogy a megkeményedett zöld gyümölcsből az általunk ismert és szeretett zsenge és édes gyümölcs legyen.
Nem a banán az egyetlen gyümölcs, amely a gázt termeli: az alma, az avokádó, a mangó, a körte, az őszibarack és a bogyós gyümölcsök is termelnek etilént. Ha ezeket mind együtt tárolják, akkor egy nagyon koncentrált hely jön létre, ahol a gáz felhalmozódhat. A gyümölcsök egyenként túlérnek, ami végül rothadáshoz vezet.
Mennyi ideig tárolható a banán
Hogyan lehet ezt megelőzni?
Ha a gyümölcsöt a hűtőszekrénybe tesszük, az kivonja azt az etilénzónából, és ez a legjobb módja annak, hogy frissen tartsuk.
„Egy barátom mesélt valamiről, amit kipróbált. Azt gondoltam, hogy egy kicsit őrültségnek hangzik, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Azt mondta, hogy tegyem a banánt egy barna papír zacskóba, zárjam le szorosan, és tegyem be a hűtőbe. Azt mondta, hogy a héja megfeketedik, de a banánnak jó íze lesz.”
Tárolható-e a banán a hűtőben
Gyakori tévhit, hogy a banánt nem lehet a hűtőben tárolni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a héja alacsony hőmérsékleten megfeketedik, és a legtöbb ember azt feltételezi, hogy a banán megromlik. Pedig ha a banánt érettségének csúcsán betesszük a hűtőszekrénybe, az megakadályozza, hogy tovább érjen. A héjban lévő gyümölcs friss marad, és még néhány hétig fogyasztható.