Vannak, akik már meghámozva veszik a diót, míg mások inkább a héjas változatot választják, hogy maguk hámozzák meg. Ha te is az utóbbiak közé tartozol, de nehezen szeded le a dió héját, akkor jó helyen jársz. Itt nemcsak egy, hanem három különböző módszert is bemutatunk, amelyekkel gyorsan és könnyedén hámozhatod meg a diót, hogy az ne jelentsen gondot. Szerencsére léteznek érdekes trükkök, és ha egyszer kipróbálod őket, garantáljuk, hogy nem fogsz többé más módszert használni.
Ahogy korábban említettük, kétféleképpen vásárolhatunk diót: héjasan vagy már meghámozva. A dietetikusok inkább az első opciót javasolják, de nem zárják ki a másodikat sem. Miért? Egyszerű, a dió héja sokkal jobban megvédi a fontos tápanyagokat, például az omega-3 zsírsavakat, mint a műanyag zacskóban lévő, már hámozott diók. Ennek ellenére a hámozott változat is kiváló az azonnali fogyasztáshoz, bár néhány esszenciális tápanyag elveszhet, a dió még így is rendkívül egészséges és kiegyensúlyozott táplálék marad. Viszont ne felejtsük, hogy ha véletlen hanyagul pucolt diót veszünk és utána a héja ropog a fogunk alatt az igazán kellemetlen, és elrontja a desszert élvezeti értékét.
Dió hámozása könnyedén: Íme a három bevált trükk!
A dió gyors és egyszerű meghámozása lehetséges, ha választasz a három trükk közül. Természetesen a legtöbben a hagyományos diótörőt használják. Egy kis erő, és a dió héja már le is jön gond nélkül. De ezen kívül létezik három másik módszer is, amit kipróbálhatsz. Nézzük meg őket együtt!
Forró vízben
Ehhez a módszerhez forralj fel vizet egy lábosban, és add hozzá a diókat. Amikor a víz eléri a forráspontot, várj egy percet, kapcsold le a tűzhelyet, és szűrd le a diót. Hagyd pihenni őket egy kicsit, hogy lehűljenek, majd használd a diótörőt. Ezzel a technikával a dió héja megpuhul, és meg fogsz lepődni, milyen könnyen hámozható le.
Mikrohullámú sütőben
Ha még inkább csökkenteni szeretnéd az időt, a lábosban való forralás helyett teheted a diókat egy vízzel teli edénybe, és tedd a mikrohullámú sütőbe. Melegítsd addig, amíg a víz felforr. Amint a diók kissé lehűlnek, már könnyedén hámozhatod őket kézzel vagy diótörővel.
Hagyományos sütőben
A harmadik alternatíva a dió könnyű hámozásához a sütő használata. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra néhány percre, majd helyezd a diókat egy tepsire, és hagyd őket legalább 5 percig bent. Ez megkönnyíti majd a hámozást.