Háztartás, Tippek

A fa vágódeszkát mosogatószerrel való mosása a legrosszabb választás

A vágódeszka az egyik leggyakrabban használt konyhai eszköz. Ha nem gondoskodsz megfelelően róla, gyorsan elveszítheti a jó állapotát. A fa deszkák esetében a szennyeződés problémáját a kellemetlen, makacs szagok is kísérik. Úgy tűnhet, hogy mosogatószerrel könnyen megoldható a helyzet, de ez a legrosszabb választás. És most elmondom, miért.

A vágódeszka tisztán tartása nem mindig egyszerű feladat. Különösen igaz ez a fa deszkákra, amelyek hajlamosak sok nedvességet és szagot magukba szívni. Ez baktériumok melegágya lehet. Talán azt gondolod, hogy a megoldás a műanyag deszkára váltás, de ez nem igaz.

Miért jobb a fa vágódeszka a konyhában?

Az első ok, amiért a műanyag vágódeszka alulmarad a fával szemben, a mikroműanyag. Ugyanis szeletelés közben apró műanyagdarabok kerülhetnek az ételekbe, amelyek felhalmozódhatnak a szervezetben, és káros hatásokat okozhatnak. A fa deszkák szilánkjai sokkal ártalmatlanabbak, mint a mikroműanyag, és nem hordoznak ilyen veszélyt.

A második ok a több baktérium jelenléte a műanyag felületen. A fa deszkákban természetes flavonoidok találhatók, amelyek gátolják a mikrobák szaporodását, bár ezek mennyisége a fa típusától függően változhat.

Minél több vágás keletkezik a műanyag deszkán, annál több baktérium telepedik meg benne, és annál több mikroműanyag jut a szervezetbe.

A fa deszkák használatánál néhány szabályt be kell tartani. Először is, ne feledd, hogy a fa nagyon nedvszívó anyag. Ezért ne áztasd sokáig vízben, hogy elkerüld a repedéseket, valamint a nehezen eltávolítható szagokat és foltokat.

A fa deszkát csak kézzel szabad mosni, mosogatógépbe tenni tilos. Emellett speciális gondozás is szükséges.

Hogyan gondozd a fa vágódeszkát?

Ahogy már említettem, a fa hajlamos magába szívni a vizet és a szagokat. Ezért nem szabad mosogatószert használni rajta. A káros vegyi anyagok beszívódnak a fa felületébe, ami ártalmas lehet az egészségre.

Van sokkal környezetbarátabb és biztonságosabb megoldás. Ehhez nézd meg, mit találsz otthon: citromot, szódabikarbónát, sót és ecetet.

Tisztítás citrommal

Vágj félbe egy citromot, és használd a feleket tisztítószivacsként a vágódeszkához.

Ha fokoznád a citromlé hatását, szórj rá sót vagy szódabikarbónát. Mindkét por dörzshatású, és a citromsavhoz hasonlóan baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Dörzsöld át a deszkát, öblítsd le vízzel, és hagyd megszáradni.

Tisztítás ecettel

Az ecetsav szintén erős antimikrobiális hatású, és eltünteti a szagokat. Szódabikarbónával együtt kiváló tisztítószerként szolgál a vágódeszkákhoz. Keverj össze néhány evőkanál szódabikarbónát vízzel, hogy tisztítópépet készíts. Kend a deszkára, és enyhén dörzsöld át. Hagyd a szódát a deszkán, majd permetezz rá ecetet. Hagyd hatni 10 percig, majd öblítsd le.

Hogy megelőzd a kiszáradást és a repedéseket, a fa deszkát érdemes ásványi olajjal vagy kifejezetten fa felületekre való olajjal kezelni. Az olaj bejut a fa pórusaiba, és megvédi a nedvességtől és a sérülésektől. Ezt a kezelést néhány hetente, vagy amikor szükséges, érdemes elvégezni.