Salátákban, quiche részeként vagy finom mártásban, töltve vagy serpenyőben sütve a gombák édes ízüket számos receptbe beleteszik, és nagyon népszerűek, mert nagyon könnyű elkészíteni őket. A receptek, amelyekben szerepelnek, azonban soha nem említik egyértelműen, hogy ezeket a fehér, világos vagy barna gombákat meg kell-e hámozni. Látva ezeket a sárral és homokkal borított gombákat a polcainkon, természetes, hogy azt gondoljuk, hogy ezeket a gombákat meg kell tisztítani vagy meg kell hámozni, mielőtt nyersen vagy főzve fogyasztanánk, de vajon ez tényleg igaz? Sok szakácsnak megvan a saját véleménye a témáról, és úgy tűnik, a gyakorlatuk sosem egyezik… Az ok egyszerű: a valóságban a helyes eljárás sokkal árnyaltabb, és nagyban függ az előkészületektől. Íme a szabály, amit ismernie kell, hogy ne kövessen el több hibát!
Hámozni vagy nem hámozni: a szabály, amit ismernie kell
Az, hogy a gombát meg kell-e hámozni vagy sem, attól függ, hogyan kívánja felhasználni. Ha nyersen, egészben vagy szeletelve, salátában vagy például előételként szeretné fogyasztani, akkor mindig távolítsa el a héját és a földes alapot. Így kockázat nélkül bele tudunk harapni, és élvezhetjük a szájban a kellemesen sima textúráját. Hogy megőrizze szép fehér vagy barna színét, ne feledje, hogy egy jó kis citromot nyomjon rá, hogy ne feketedjen el.
Ha viszont főzni tervezi, akkor nem kell meghámozni, akár a sütőben sütjük, akár párolt tálba tesszük. A főzés elpusztítja a héjon lévő veszélyes baktériumokat. Ráadásul ez a héj megvédi a gombahúst attól, hogy főzés közben péppé váljon. Ennek eredményeképpen ezek az ételek jobban megmaradnak. De ez nem jelenti azt, hogy ne tisztítsa meg egy kicsit! Ne felejtsd el gondosan leporolni a földet egy ecsettel, és vágja le a szár végét, mielőtt elkészíti és megfőzi.
Hogyan hámozzuk meg a gombát?
Mindenekelőtt a nagyon piszkos gombát soha ne merítse egy tál vízbe. Nagyon szivacsosak, és fennáll a veszélye, hogy vízzel telítődnek. Akkor egyszerűen nem lesz jó az ízük. Ráadásul amellett, hogy ízetlenné válnak, nagyon puhák is lesznek, ami tönkreteheti a főzési folyamatot. Kezdje azzal, hogy eltávolítja a szár földes részét, majd rövid ideig hideg vízben öblítse le a gombát, mielőtt tiszta ruhával megszárítja. Ezután egy késsel húzza le a héját, kezdve a gomba aljánál, és óvatosan haladjon felfelé a tetejéig. A gomba már készen áll a nyers fogyasztásra!
És tessék, most már tudja, mikor kell meghámozni ezt az ízletes, vitamindús és sokoldalúan felhasználható koleszterincsökkentő ételt. Ne habozzon megosztani velünk a gombafőzési tippjeit és kedvenc receptjeit!