A tojásokról a főzés után lehúzni a héjukat néha igazi kihívás. A fehérje egy része a héjon marad, és a tojások nem néznek ki olyan étvágygerjesztően, mint szeretnénk. A tojások megfelelő főzésének többféle módja is létezik, de ez a trükk biztosan meghökkenti, mert így még sosem főzött tojást.
Ha már unja, hogy minden egyes alkalommal lecsupaszítja a tojásfehérjét a héjjal együtt, különösen, ha friss tojást főz, akkor egy jól bevált módszerhez folyamodhat. A héj gyakorlatilag magától le fog repülni a tojásokról, a fehérje pedig egyenletes és sima lesz, mondhatni – tökéletes.
És nem a sós vízről van szó, bár ez a módszer is jól működik.
Kiderült a helyes főzés titka
Az okos háziasszonyok tojás főzés előtt minden tojást átszúrnak egy hegyes tűvel. Ezt a legkerekebb részen kell megtenni (alul), a tű legfeljebb 0,5 cm-re hatoljon be.
Ennek oka egyszerű: a tojás legkerekebb részén van egy légzsák, amelyet egyszerűen átszúrunk. Amikor a tojást megfőzzük, egy nagyon kevés víz kerül a tojásba, ami elválasztja a fehérjét a héjtól, és a hámozás során könnyen leválik.
Ez a módszer egyébként nemcsak tyúktojás, hanem fürjtojás főzésére is alkalmas.
Ha a tojás héja vastagabb, akkor vastagabb tűt kell használni, ha vékony, akkor egy vékony tű is megteszi.
Miután átszúrtuk a tojásokat, tegyük őket hideg vízbe, és főzzük addig, amilyen tojásra szükségünk van. Főzés után a tojásokat le lehet önteni hideg vízzel, így gyorsabban kihűlnek. Viszont ez nem befolyásolja a héj leválását, vagyis hideg víz nélkül is jól megtisztíthatók.