Egészség, Háztartás, Recept, Tippek

A „konyha fekete gyöngyszemének” nevezik – Magyarországon ritkán fogyasztják, pedig rengeteg előnnyel jár

A magyar konyhában nem túl népszerű, pedig íze és különleges tulajdonságai miatt igazán megérdemelné a figyelmet. Ha legközelebb meglátod a bolt polcán, ne hagyd ki a lehetőséget, próbáld ki! A fekete bab tele van értékes tápanyagokkal és számos egészségügyi előnye van. Számos módon felhasználhatod, így könnyen beillesztheted a mindennapi étrendedbe. Ismerd meg, miért érdemes a fekete babot választanod.

Magyarországon a fekete babot ritkán fogyasztják, pedig rengeteg előnye van

Mindenki ismeri a fehér vagy vörös babot. A fekete babról azonban keveset hallani, pedig a brazil és mexikói konyhában kiemelkedő szerepet játszik. Ez az univerzális és különösen értékes alapanyag rengeteg fontos tápanyaggal látja el a szervezetet. Nem csoda, hogy egyre többen beszélnek arról, hogy érdemes lenne a fekete babot beilleszteni a kiegyensúlyozott étrendbe.

Fekete bab – kevesen ismerik különlegességét

A fekete bab egy kis méretű, sötét színű babfajta. Fekete színét a héjában található magas antioxidánstartalomnak köszönheti. Ez a változat kissé fűszeresebb és karakteresebb ízű, mint a fehér bab. Diós aromáját is gyakran kiemelik.

A fekete bab nemcsak figyelemfelkeltő ízével, hanem gazdag tápanyagtartalmával is kitűnik. Természetesen kiváló növényi fehérjeforrás, emellett rostokban és összetett szénhidrátokban is bővelkedik. Vitaminok közül a B-vitaminokat, omega-3 zsírsavakat és folsavat tartalmazza, míg ásványi anyagai közé tartozik a mangán, vas, foszfor és cink.

Miért érdemes fekete babot enni? Az előnyök, amelyek a fekete babban rejlenek

Ahogy más babfajták, úgy a fekete bab is megér egy próbát. Egyedi íze számos ételt feldob, és különleges tápanyagtartalma több szinten is támogatja a szervezetet. A fekete bab például magas rost- és összetett szénhidráttartalmának köszönhetően szabályozza a vércukorszintet. A glükóz lassan szabadul fel a véráramba, ami segít stabilizálni a vércukorszintet.

Ezen kívül, a már említett rost javítja az emésztést, serkenti a bélműködést, és segít megelőzni a székrekedést. A fekete bab magas fehérjetartalma pedig a fogyókúrában is segítség lehet, mivel hosszú időre teltségérzetet biztosít, csökkentve az étvágyat és az étkezések közötti nassolást.

A fekete bab antioxidánsokban is gazdag. Ezenkívül ez az értékes hüvelyes csökkenti a koleszterinszintet, és támogatja az agy és az idegrendszer működését.

Hogyan használd a fekete babot? Könnyen beilleszthető a mindennapi étrendedbe

A fekete bab számtalan előnye önmagáért beszél. Egyre többen fedezik fel, hogy érdemes ezt a hüvelyest beépíteni az étrendjükbe.

Ez az élelmiszer szinte mindenkinek ajánlott, különösen a fizikailag aktív embereknek, diétázóknak, vegetáriánusoknak és vegánoknak. Ha nincs egészségügyi akadálya, érdemes rendszeresen fogyasztani a fekete babot, és élni a lehetőséggel, amikor meglátod a boltban.

Különösen azért, mert rengeteg ízletes módja van az elkészítésének. Használhatod salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez, vagy akár finom krémeket is készíthetsz belőle. Inspirációért érdemes a mexikói konyhába tekinteni, hiszen ott számos ételben megtalálható.