Az élelmiszer pazarlás csökkentése nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Egy tál sima só meghosszabbíthatja az eltarthatóságukat.
Az élelmiszerek pazarlása olyan csapás, amelytől a bolygó és a pénztárcánk érdekében is a lehető leggyorsabban meg kell szabadulni. Sajnos a romlott élelmiszerek, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket is, még mindig jelentős részét teszik ki a kidobott hulladéknak. Ismerje meg, hogyan tárolja az élelmiszereket, hogy azok a lehető legtovább elálljanak, és ne kerüljenek feleslegesen a kukába. Kedvenc segítőm ebben az esetben a sima só a hűtőben.
Hogy a zöldségek sokáig elálljanak
A Tudományos Akadémia honlapja szerint évente több mint egymilliárd tonna élelmiszert pazarolnak el világszerte. Ha a zöldségeket nem megfelelően tároljuk, akkor a hűtőben elkezdenek fonnyadni és rothadni. Ezt megelőzheti, ha a lehető legkedvezőbb körülményeket teremti meg. A hűtőszekrényben az alacsony hőmérséklet nem mindig elegendő ahhoz, hogy a zöldségek frissek és ropogósak maradjanak. Legjobb, ha az alsó fiókban tároljuk őket, de ez sem vonatkozik minden fajtára – a hagymát, a fokhagymát, a burgonyát és a paradicsomot például jobb, ha a kamrában tároljuk.
Soha ne mosson meg zöldségeket vagy gyümölcsöket, mielőtt a hűtőszekrényben tárolja őket, mert ez lemossa a természetes védőrétegüket. Kerülje azt is, hogy a zöldségeket gyümölcsök közelében tárolja – azok sokkal gyorsabban megromlanak. Ezt az etilén okozza, egy olyan gáz, amelyet a gyümölcsök választanak ki, és amely nemcsak az eltarthatósági időre, hanem a zöldségek ízére is negatív hatással van.
A só gondoskodik a felesleges nedvességről a hűtőben
Nemcsak a hőmérséklet, hanem a hűtőszekrényben lévő páratartalom is fontos a zöldségek frissen tartásához. Ennek 70-80% körül kell lennie, ami a legtöbb élelmiszer számára elviselhető kompromisszum. A túl magas páratartalom nemcsak a zöldségek megromlását eredményezi, hanem a jegesedést is, ami végzetes károkat okozhat a hűtőben. A közönséges sót hatékony és olcsó nedvességelnyelőnek találtam. Csak tegyünk egy kis tálkát a zöldséges fiókba. Különösen a saláták, a spenót vagy a fűszernövények maradnak nálam sokkal tovább frissek.
A kávé megszabadít a szagtól a hűtőben
Gyakori probléma a szag, amely a hűtőben a romlott ételek miatt jelentkezhet. A hűtőszekrény higiénikus tisztán tartása természetes. Szerkesztőségünkben a fehér ecetet jó tisztítószernek találtuk. A speciális szagelnyelők megakadályozhatják a szagok kialakulását, de a fent említett só vagy a kávé is működik. Pár teáskanálnyi laza kávét tegyünk egy tálba, és tegyük be a hűtőbe. Nyoma sincs a szagnak. Adhatunk hozzá egy kis fahéjat is, amelynek antibakteriális hatása van.