Próbálta már a kurkumát az étrendjében vagy gyógyászati célokra használni? Felbecsülhetetlen gyógyító hatása van a szervezetünkre.
A kurkuma gyökér erős antioxidáns, tartalmaz kalciumot, vasat, jódot, foszfort, kalciumot, C- és B-vitamint, illóolajat, laktont, alkaloidot stb.
Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, és hatékony a vegyi mérgezések esetén.
A kurkuma jó a belek nyálkatisztítására, gátolja a rothasztó mikroflórát és támogatja a normális bélflórát, javítja az emésztést (különösen nehéz ételek fogyasztása esetén), normalizálja a gyomor-bél traktust és a hasnyálmirigyet.
Emésztőrendszeri panaszok (emésztési zavarok, gyomorfekély, nyombélfekély) kezelésére használják. Csökkenti a gyomornedv savasságát, ezáltal fekélyellenes hatású.
Kezeli a keringési rendszert (javítja a vérkeringést, elősegíti a vörösvértestek képződését és csökkenti a trombocitaszámot), szabályozza az anyagcserét és serkenti az immunrendszert. A kurkuma kivonatot sikeresen alkalmazták a vastagbélrák elleni küzdelemben.
Csökkenti a „rossz” koleszterint és a vércukorszintet, tisztítja a vért, normalizálja a vér összetételét, enyhíti a sugárterápia hatásait. Nem véletlenül hasznos a kurkuma a cukorbetegek, a krónikus betegségek után legyengült emberek és a betegek számára.
Csökkenti az ízületi gyulladások duzzanatát, jótékony hatással van az ízületi betegségekre.
A kurkuma javítja az alkoholos májzsugorban szenvedő betegek állapotát is. A sárga anyag, a kurkumin tisztítja az epehólyagot, a benne lévő illóolaj pedig a baktériumok szaporodásának gátlásával segíti az epeképződést. Tanulmányok szerint a kurkuma hepatoprotektor, amely megvédi a májat a mérgező anyagok hatásaitól.
Különösen szükséges a csökkent epekiválasztással járó gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők számára. A kurkuma elősegíti az epeképződést és epehajtó hatású, közel 100%-kal növeli az epesav szintézisét.
Gyógyítja a csalánkiütést.
A kurkuma természetes antibiotikum.
Erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású.
Jól csökkenti a lázat és enyhíti a köhögést.
Segít az ízületi és gerincbetegségeken, mivel helyreállítja a csigolyák közötti kenést és eltávolítja a kalciumlerakódásokat.
A kurkuma jó a testsúly és a zsíros és cukros ételek utáni sóvárgás csökkentésére! Ezért gyakran találunk kurkuma kivonatot a testformáló készítményekben.
Ha elkezd „karcsúsító” fűszereket adni az ételekhez: kurkuma, bazsalikom, koriander, amelyek aktiválják a gyomorenzimek termelődését és javítják az emésztést, akkor végül az elfogyasztott ételek nem zsírrá, hanem energiává alakulnak át.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.