A serpenyők szennyeződése mindannyiunk számára bosszantó probléma. Főzés közben, különösen nagy lángon, gyorsan rakódnak le zsíros szennyeződések a felületre.
A hagyományos mosogatószerek nem mindig képesek megbirkózni ezzel a gonddal, főleg ha a serpenyőn képződött réteg már nagyon vastag, és évek óta ott van. De van egy népszerű házi praktika, amit gyakran „két pohár” módszerként emlegetnek. Ezzel a módszerrel egy-két próbálkozás alatt megszabadulhatsz a zsír maradványaitól, és tökéletesen tiszta edényeket kapsz.
Mit kell tenned?
Ha a serpenyődben főztél, mosogatás előtt hagyd kihűlni. Ha forró serpenyőbe öntesz vizet, az megsérülhet vagy eldeformálódhat.
Amikor a serpenyő már kihűlt, tölts bele egy pohár sima csapvizet. A víz legyen hideg vagy szobahőmérsékletű, de semmiképpen se forró.
Most önts a vízhez egy pohár fehér étkezési ecetet. Ez a folyadék kíméletes tisztítószerként fog működni, és feloldja a zsírt.
Ezután tedd az edényt a tűzhelyre, állítsd közepes hőfokra, és melegítsd a folyadékot forrásig. Amikor felforrt, vedd le a hőt a minimumra, és hagyd így 5-10 percig.
Óvatosan öntsd ki a vizet, és mosd el a serpenyőt meleg vízzel. Használhatsz puha kefét vagy szivacsot is, ha sok a maradék szennyeződés.
Ha még mindig vannak makacs foltok a felületen, megismételheted az eljárást, de most adj hozzá egy kis szódabikarbónát is.