Sok apró részletre kell figyelned, hogy tavasszal bőséges termésed legyen.
Sokan ültetnek hagymát télire, hogy kora tavasszal friss zöldeket szüretelhessenek. A tavaszi fajták erre nem alkalmasak, mert megfagynak, így téli fajtákat kell választanod. A legnépszerűbbek a „Stuttgarten Riesen”, a „Hercules”, a „Red Baron”, az „Exibishen” és az „Ellan”.
A hagymát télen érdemes elültetni, mert a hó olvadásával azonnal csírázni kezd. Ráadásul ilyenkor még nem jelentek meg a kártevők és betegségek. Ezért az esélyed a jó termésre nagyobb.
Az ágyások előkészítése ültetéshez
Fontos tudnod, hogy a hagyma nagyon érzékeny a talaj savasságára. Még a legkisebb savasodás is negatívan hat a növények fejlődésére.
Ezért ne ültess hagymát olyan talajba, amelynek savassága pH 6 alatt van. Ott valószínűleg nem fog nőni. Mindenképp ellenőrizd a talajt lakmuszteszttel, amit bármelyik kertészeti boltban beszerezhetsz.
A hagyma a laza talajt szereti. Mivel gyenge gyökérzete van, nem fog áttörni a kemény, agyagos talajon. Ezért ültetés előtt trágyázd meg a földet, és legalább 20-25 cm mélyen ásd fel.
Ezután keverj hozzá humuszt vagy komposztot, hogy tápanyaggal töltsd fel a talajt. Ha nehéz a föld, lazítsd homokkal.
Az ásványi műtrágyákat se hagyd ki. A szuperfoszfát és a kálium-szulfát tökéletes választás. Ültetés előtt pedig szórj hamut a talajra – körülbelül 10 grammot négyzetméterenként.
Milyen hagymákat válassz?
Az ültetéshez 1-2 centiméter átmérőjű hagymákat válassz. Szedj ki minden rothadtat közülük.
Kerüld a 3 centiméternél nagyobb hagymákat. A tapasztalt kertészek tudják, hogy ilyenkor a növény minden energiáját a magok képzésére fordítja, és a hagyma nem nő meg.
A hagymaültetést akkor kezdheted el, amikor a nappali hőmérséklet körülbelül +5 Celsius-fok körül van.