A fokhagyma már régóta nemcsak ízesítőként és egészséges termékként van jelen az ételeinkben, hanem jótékony tulajdonságai miatt is nagyra értékelik, köszönhetően a különleges gyógyító összetevőinek.
A fokhagyma nagyon hasznos, de tudtad, hogy sokan rosszul fogyasztják?
Az emberek 90%-a úgy eszi a fokhagymát, hogy csak levágja a fejét, és leveshez adja. Ez rendben van, de nem sok haszna van így a fokhagymának.
Ahhoz, hogy valóban kihasználjuk a fokhagyma jótékony tulajdonságait, nem egész gerezdekben kell fogyasztani, hanem kissé összezúzva vagy vágva, és 5-7 percet várni, hogy így álljon. Ezt követően már fogyasztható.
MIÉRT VAN EZ?
A fokhagymát az illóolajáért, az allicinért kedveljük. De ha a fokhagyma gerezdje nem sérült mechanikusan, akkor nagyon kevés benne az allicin, így gyógyhatása minimális.
Ha a fokhagyma szerkezete károsodik, az oxigén hatására az allicin mennyisége növekszik, és a fokhagyma így egy természetes antibiotikummá válik.
Az allicin jótékony hatással van az emberi szervezetre.
Ahhoz, hogy a fokhagyma minden jótékony tulajdonságát megőrizze, a főzés végén, lehetőleg tálaláskor érdemes hozzáadni, hogy elkerüljük a zöldség hosszú hőkezelését.
A legjobb, ha a leveshez, körethez, sülthez néhány perccel a tálalás előtt adod hozzá a fokhagymát.
Ez nemcsak előnyös, hanem az étel ízét és illatát is sokkal gusztusosabbá teszi.