Talán hallottad már, hogy a hozzád közel állók azt mondják, hogy a felvágottaktól, a csokoládétól vagy más ételektől pattanásos leszel? Persze mindig kicsit bonyolult megmagyarázni, hogy miért leszel pattanásos. Valójában a nem megfelelő bőrápolás, a gének és a hormonok között nem mindig van esélyünk arra, hogy szép bőrünk legyen. Ennek ellenére nem idióta az a gondolat, hogy amit eszünk, az meglátszik a bőrünkön. A bőr ugyanis egy kiválasztó szerv. Tehát amikor a szervek túlterheltek, a bőr az, ami átveszi a feladatot. És ilyenkor a szokásosnál savasabb izzadást veszel észre… vagy a gyulladt pattanások megjelenését! Megpróbálhatod csökkenteni bizonyos pattanásokat okozó ételek fogyasztását, és meglátod, hogy ez segít-e a bőrödnek.
1) Az alkohol, az egyik legrosszabb pattanásokat okozó étel
Ha azt veszed észre, hogy a bőröd néhány ital után szomorú állapotban van, ne lepődj meg! Ez azért van, mert a sör rendkívül édes, ami befolyásolja az inzulinszintet és felborítja a hormonokat, különösen a tesztoszteront. Ennek következtében nehéz megúszni a zsíros arcbőrt és az érzékeny bőrt, amely emiatt rohamot kap. A legjobb tehát, ha mérsékeled a fogyasztásodat (maximum egy-két pohárral), vagy alkoholmentes koktélra váltasz, hogy elkerüld a bőrproblémák súlyosbodását. Ne aggódj: a buli nem feltétlenül lesz kevésbé őrült!
2) Tej, egy másik pattanásokat okozó étel
A híres American Journal of Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok, akik naponta két-három pohár tejet fogyasztanak, 44%-kal növelik a súlyos pattanások kialakulásának kockázatát. A sovány tej, amely kevesebb zsírt, de több laktózt tartalmaz, mint a félzsíros tej. A tejben lévő laktóz és hormonok káros hatással vannak a bőrre. A teheneknek progeszteronszármazékokat adnak, hogy többet termeljenek. Ezeknek a termékeknek a nyomai azonban a tejben maradnak, és a szervezetbe jutva androgénekké, különösen tesztoszteronná alakulnak, ami elősegíti a faggyútermelést és ezáltal a pattanásokat.
Ha nem tudod nélkülözni a tejet, válaszd a mandula- vagy mogyorótej alternatíváját! Ezek gazdagok bőrbarát E-vitaminban, és nem fognak kellemetlen meglepetéseket okozni. Ha pedig sajtokról van szó, válaszd a kecske- vagy juhtejből készülteket.
3) Fehér kenyér és finomított termékek
Mivel nélkülözik a jótékony vitaminokat és tápanyagokat, a cukorhoz hasonlóan megemelik az inzulinszintet a vérben. A finomított fehér liszt valójában egy glükózban gazdag, ultrafeldolgozott élelmiszer. Ennek következtében a bőr több faggyút termel, ami növeli a vörös foltok és mitesszerek kialakulásának kockázatát. Sajnos ez a fehér kenyérre éppúgy igaz, mint a rizsre vagy a tésztára… Ezért a legjobb, ha lehetőség szerint a teljes kiőrlésű vagy félkész gabonaféléket választod! Ha pedig lisztről van szó, a tönkölybúzára, rozsra vagy hajdinára hagyatkozz, hogy korlátozd a csúnya pattanásokat.
4) Steak és chips
Sajnos a jól megpirított vörös húsok lipidjeiben és fehérjéiben kémiai reakció megy végbe. Ezzel felkerül a pattanásos ételek listájára, mivel a benne lévő fejlett glikációs végtermékek számos hatást gyakorolnak a bőrre. Valójában amellett, hogy elősegíti a bőr öregedését, a bőr sérülékenyebbé válik, ami pattanásokhoz vezethet! Ha pedig ezt kombináljuk a chipsben található transzzsírokkal, akkor egy pokoli koktélt kapunk a bőrünkre nézve… A legjobb tehát, ha elkerüljük ezt az átkozott párosítást, és például sovány húsokkal vagy szárnyasokkal és kevés olajban sült vagy vajon párolt zöldségekkel helyettesítjük.
5) A croissant
Sajnos ez a kis reggeli csemege nem csak az alakodnak árt, de rengeteg rossz tulajdonsága is van. Először is, gyakran finomított lisztből készül, amelyekhez szintén finomított cukrot adtak. Ha ehhez még hozzáadjuk a transzzsírsavakat, a tejet és a nátriumot, akkor máris megvan a bőrünknek való pokoli keverék! A legjobb tehát, ha nem eszel belőlük túl gyakran, még akkor sem, ha időnként megengedheted magadnak. A trükk az, hogy a cukor és a zsír csökkentése érdekében készítsd el magad, például kókuszcukorral vagy alacsony zsírtartalmú vajjal.
6) Burgonya
Magas glikémiás indexével ez a keményítőtartalmú étel nem barátja a bőrünknek. Valójában az összes téli ételünket kísérő burgonya ugyanolyan hatással van a bőrre, mint a finomított termékek. Ennek következtében ösztönzi a faggyútermelést és az ezzel járó negatív hatásokat (felesleges faggyú, szennyeződések, mitesszerek, csúnya ciszták stb.)!
7) Édességek
Tisztázzuk: a csokoládé nem igazán tartozik a pattanásokat okozó ételek közé. Sőt, a probléma inkább a választott csokoládé fajtájában, cukortartalmában és az elfogyasztott mennyiségben rejlik! Egyes csokoládék, mint például a tejcsokoládé vagy a fehér csokoládé (ami még rosszabb), kevesebb kakaót és több megkérdőjelezhető összetevőt tartalmaznak. Azonban a csokoládéban, édességekben, kekszekben és egyéb finomságokban található cukor az, ami inzulincsúcsokat és ezáltal a faggyú fokozott kiválasztását váltja ki, ahogy azt korábban már kifejtettük. Tehát inkább fogyasszon étcsokoládét, ami vitathatatlanul az egészség szövetségese, amíg nem viszi túlzásba!
Másrészt óvakodjon a túlzott élvezetektől, amelyek fokozzák az interleukin-1b termelődését… Ez a fehérje elősegíti a bőrgyulladást és ezáltal a pattanásokat. Ráadásul még az étcsokoládé is kissé kalóriadús, így figyelned kell a fogyasztására! Másrészt kerüld a cukorban gazdag édességeket, amelyek nem tesznek jót a bőrödnek.
Ételek, amelyek jót tesznek a bőrnek és ellenségei a pattanásoknak!
Bizonyos ételekről azt tartják, hogy jótékony hatással vannak a pattanásokra és az egészséges bőrre. A szép, ragyogó bőrért érdemes ezeket kiegyensúlyozott és változatos étrendbe foglalni.
Sok víz
A hidratálás kulcsfontosságú az egészséges bőr megőrzéséhez. Az elegendő vízfogyasztás segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, így csökkentve a bőrkiütések kockázatát. A víz mellett zöld teát is ihatsz. A zöld teában található polifenolok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A zöld tea fogyasztása ezért segíthet javítani a bőr állapotát, és csökkentheti a pattanásokkal járó gyulladást.
Omega-3-ban gazdag halak
Az olajos halak, például a lazac, a pisztráng és a makréla omega-3 zsírsavakban gazdagok. Ezek természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek csökkenteni az akne tüneteit.
Színes friss gyümölcsök és zöldségek
A színes gyümölcsök és zöldségek (például áfonya, eper, bab, brokkoli, citrusfélék, spenót és sárgarépa) antioxidánsokban gazdagok. Ezek a friss termékek a szabad gyökök elleni küzdelemmel és az alapvető vitaminok biztosításával elősegítik a bőr egészségét.
Cinkben gazdag élelmiszerek a pattanások ellen
A cink fontos a bőr egészsége szempontjából. Ez az ásványi anyag segít szabályozni a faggyútermelést, és csökkentheti a pattanásokkal járó gyulladást. Bár gyakran jelen van a bőrápolási rutinokban, a tányéron is megtalálható! Megtalálható a diófélékben, magvakban, lencsékben és húskészítményekben.
Probiotikumokban gazdag, pattanások elleni élelmiszerek
Joghurt, savanyú káposzta, kefir… ezek az ételek elősegítik az egészséges bélflórát, ami pozitív hatással lehet a bőr egészségére.
Az utolsó szó jogán: Az étel nem minden!
Ne feledd, hogy az étrend csak egy tényező a többi között. A hormonális egyensúlyhiány például szintén szerepet játszhat a pattanások elszaporodásában. A pattanások esetén szükség lehet bőrgyógyászhoz fordulni a megfelelő kezelés érdekében.
Addig is ne felejtsd el, hogy a tisztítás nem feltétlenül jelenti a bőr pórusainak károsítását és kiszárítását. A zsíros, pattanásokra hajlamos bőr érzékeny bőr is lehet! A kiszárítás pedig ronthat az állapoton. Korlátozd a súroló hatású bőrradírok használatát, és ne feledkezz meg a reggeli és esti hidratálásról (hidratáló krém, jojobaolaj, aloe vera gél stb.). Használj a bőrtípusodnak megfelelő, nem komedogén tisztító gélt vagy krémet is. A teafaolaj vagy szalicilsav használata szintén jótékony hatással lehet a gyulladt és fájdalmas foltokra. Végezetül, soha ne hagyd ki a smink eltávolítását a smink viselése után.