Az öntöttvas edények rendkívül tartósak és hosszú élettartamúak. A tapasztalt háziasszonyok és szakácsok szívesen használják őket, mert nagyon kényelmesek a sütéshez, főzéshez, és az ételek íze egyszerűen páratlan, ha ilyen edényekben készülnek.
Ha örököltél egy régi öntöttvas serpenyőt, amelyen vastag koromréteg alakult ki, vagy valamilyen okból megengedted annak kialakulását, ne add fel. Az ilyen edényeket otthon is meg lehet tisztítani, és továbbra is praktikus konyhai eszköz marad, sőt, gyűjteményed ékköve lehet.
Hogyan tisztítsuk meg a koromtól otthon?
Az öntöttvas serpenyő tisztításának leghatékonyabb módja a mosószappan és a papírragasztó oldatában való forralás. Ez a módszer egyszerű és hatékony, és nem igényel drága tisztítószereket.
Öntsön 8-10 liter vizet egy nagy edénybe, és adjon hozzá 150 gramm reszelt mosószappant és ugyanennyi papírragasztót.
Tegye a tűzre, és hagyja, hogy a keverék forrjon, amíg minden összetevő teljesen fel nem oldódik.
Ezután tegye a piszkos edényeket a forrásban lévő oldatba, ügyelve arra, hogy teljesen ellepje őket.
Alacsony hőfokon „főzzük” a serpenyőt 2-3 órán keresztül, hogy a koromréteg fellazuljon.
Ha a víz elforr, adjon még hozzá, hogy a serpenyőt mindig ellepje.
Amikor a serpenyők kellemes hőmérsékletűre hűlnek, a kormot kaparóval le kell kaparni. A vastag szennyeződésrétegeket késsel lehet eltávolítani.
Szükség esetén, ha nem sikerült az összes kormot letisztítani, a forralási műveleteket meg lehet ismételni. Az oldatot azonban újonnan kell elkészíteni.