Nagyon sokat törődünk a cserepes növényeinkkel és a kertünkkel. Nem csoda hát, hogy annyira igyekszünk naprakészek lenni minden új módszerrel és megoldással kapcsolatban, amit ott alkalmazhatunk. A probléma csak az, hogy nem minden, a neten elérhető tanács, valóban hatékony és megbízható!
Ami azt illeti, a tippek némelyike sokat árthat. Ismét tanácsot adunk, hogy milyen dolgokat érdemes használni az egyes növényeknél.
Majonéz, olaj és tej
Ezeket a termékeket gyakran ajánlják azoknak, akik szeretnék, hogy növényeik levelei ragyogjanak.
A majonéz, az olaj és a tej azonban megromolhat vagy megrothadhat. Emellett elzárják a sztómákat, a légzőnyílásokat, amelyeken keresztül a növények lélegeznek.
Sör
Ez az ital ragacsossá teszi a növényeket, és a normálisnál sokkal több port gyűjtenek.
Ha ezeket a termékeket szeretné használni, akkor a tejet vagy a sört jól össze kell keverni vízzel.
Néhány csepp vízben hígított olaj elég lesz ahhoz, hogy lemossa a növényeket, fényes megjelenést adva nekik.
Ami a majonézt illeti, jobb, ha egyáltalán nem használja!
Banánhéj
Ha szeretné, hogy a levelek ragyogjanak, használja a banánhéj belsejét.
Tej
Ha csak tejjel öntözi a növényeket, az a gyökerek eltömődéséhez vezethet.
Nem szabad elfelejteni, hogy a tej nagyon gyorsan romlik, és ez a baktériumok és gombák gyors szaporodásához vezet.
Ha a tej tulajdonságait szeretné kihasználni a növények trágyázására, adjon egy kis tejet a vízhez, és csak havonta egyszer öntözze ilyen keverékkel a növényeit. Ne feledje, hogy csak alacsony zsírtartalmú pasztőrözött tejet használjon (ne az UHT tejet).
Sajnos a tej nem használható minden növény trágyázására. Csak a lúgos vagy semleges talajközeget kedvelő növényeknél fog működni. Ezek közé tartozik az ördögnyelv, az aloe, a borostyán és a pálmafák.
Kávézacc
A tealevelek és a kávézacc sok ásványi anyagot tartalmaznak, de savasak.
Ezért csak az ilyen talajpreferenciájú növények, például az azáleák vagy a páfrányok trágyázására használhatja őket.
Tojáshéj
A tojáshéj kalciumot tartalmaz, így a tejhez hasonlóan a savanyú vagy semleges talajon növő növények megerősítésére is használható.
Fokhagyma és hagyma
A fokhagymának és a hagymának számos tulajdonsága van, köztük a gombaölő.
Ha csak felszeleteljük őket, és a talajban hagyjuk, csak rohadni fognak és büdösek lesznek.
A fokhagyma és a hagyma felhasználásának legjobb módja, ha főzetet készítünk. Miután lehűtötte és megfelelően felhígította, öntheti a növényekre, vagy öntözés közben adagolhatja.