A tésztarajongók megdöbbentek, amikor megtudták, hogy elég egy jégkocka ahhoz, hogy azonnal megfékezzék a forrásban lévő vizet, amely a fazék szélén át akarna kifutni.
Egy férfi lenyűgözte az embereket azzal, hogy kitalált egy okos trükköt, amivel elkerülhető, hogy a forró víz kifusson a tésztát főző edényből.
Mindenki járt már így. Főzöd a tésztát, elterelődik a figyelmed egy pillanatra, és hirtelen a forró víz kifut az edényből. Persze, lejjebb veheted a lángot, hogy ezt megelőzd, de mi lenne, ha továbbra is magas hőfokon főzhetnéd a tésztát, és közben egyszerűen megállíthatnád a habzást?
Egy ember meglepte az embereket egy jégkocka használatával. Ezt a trükköt „nélkülözhetetlennek” nevezték, mert sokan azt mondták, hogy „azonnal ki kell próbálniuk”.
Amikor a víz elkezd forrni, a férfi egy jégkockát dob az edénybe, ami azonnal lehűti a vizet – így megakadályozva, hogy az kifusson.
Valójában nagyon egyszerű tudományos magyarázata van annak, hogy a jégkocka miért állítja meg a víz forrását az edényben.
Amikor egy fazék vizet felteszel a tűzhelyre, és bekapcsolod a lángot, a hőforrás viszonylag gyorsan felmelegszik, de a víz nem forr fel azonnal. Számos okból időbe telik, amíg a víz felmelegszik, vagy más szavakkal, amíg a tűzhely hője az egész fazék vízre átterjed.
Amikor egy jégkockát dobsz a forrásban lévő vízbe, nagyon gyorsan lehűtöd a vizet, így a forrás abbamarad. Ezt követően időre van szükség ahhoz, hogy a tűzhely hője újra felforralja a vizet.