A kutatók megállapították, hogy hol gyűlik össze a legtöbb baktérium és kórokozó a konyhában, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Meglepő módon ez sem a mosogató, sem a mosogatószivacs, sem a vágódeszka, és még csak nem is a szemetes!
Amikor a háziasszonyok rendet raknak a konyhában főzés és étkezés után, általában a piszkos edényekre és azokra a felületekre figyelnek, amelyekkel az étel érintkezett. Az utolsó hely, amire a legtöbben figyelnek a konyhában takarításkor, az a fűszerpolc. Pedig éppen ez, ahogy azt egy kutatás kimutatta, gyakran válik a káros és potenciálisan veszélyes kórokozók melegágyává.
A szósztól maszatos szemetesektől az ételmaradékos konyhai szivacsokig számos olyan hely van a konyhában, amit a háziasszonyok vonakodva érintenek meg. A fűszerpolc azonban valószínűleg nem tartozik ezek közé. A fűszerek és ízesítők, üvegekbe vagy műanyag tárolókba csomagolva, általában könnyen elérhető helyen vannak, hogy főzés közben gyorsan kéznél legyenek.
Eközben a Nemzetközi Élelmiszervédelmi Szövetség által a Journal of Food Protection című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy a fűszerpolcok „a betegségek terjedésének forrásai” lehetnek, és ennek oka az úgynevezett keresztszennyeződés. A keresztszennyeződés azt jelenti, hogy mikrobák kerülnek át egyik anyagról vagy tárgyról a másikra.
Míg a konyha többi felületén a szennyezés jelei az esetek kevesebb mint 20%-ában mutatkoztak, addig a fűszertárolók szinte 50%-ban voltak szennyezettek.
„Kutatásunk azt mutatja, hogy bármelyik fűszertartó, amelyhez hozzáérsz nyers hús készítésekor, keresztszennyeződés áldozatává válhat” – jegyezte meg az egyik kutató, Donald Schaffner.
Ezért a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ételkészítés közben fontos figyelembe venni a keresztszennyeződés veszélyét, és nagyobb figyelmet fordítani többek között a fűszerek tárolására szolgáló polcokra és tartókra is.