Itt elmagyarázzuk a vaj és a vér koleszterinszintje közötti kapcsolatot, valamint bemutatunk néhány vajhelyettesítőt és azt, hogyan csökkenthető a koleszterinszint.
A vaj telített zsírokat és transzzsírokat tartalmaz, amelyek egyaránt növelhetik az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, vagyis a rossz koleszterin szintjét. Az étrendünkben található telített zsírok nagy része állati eredetű termékekből, különösen a vörös húsokból, a tojásból és a tejtermékekből származik. Mindezek az élelmiszerek koleszterint is tartalmaznak.
Sokan úgy gondolják, hogy a sok koleszterin fogyasztása közvetlenül növeli a koleszterinszintet a vérükben. Azonban kevés bizonyíték van arra, hogy az étkezési koleszterin és a vér koleszterinszintje között kapcsolat van. Itt elmagyarázzuk a vaj és a vér koleszterinszintje közötti kapcsolatot, valamint bemutatunk néhány vajhelyettesítőt és azt, hogyan csökkenthető a koleszterinszint.
Hogyan befolyásolja a vaj a koleszterinszintet?
Egy evőkanál sótlan vaj 31 milligramm (mg) koleszterint és 7,2 gramm (g) telített zsírt tartalmaz.
Aki csökkenteni szeretné LDL-koleszterinszintjét, annak a teljes kalóriabevitelének legfeljebb 5-6%-át kellene telített zsír formájában fogyasztania. Ez egy 2000 kalóriás étrendben napi 11-13 g telített zsírnak felel meg. Következésképpen két evőkanál vaj több telített zsírt biztosít, mint amennyit a legtöbb embernek naponta fogyasztania kellene.
A sok telített zsír fogyasztása megemelheti az ember LDL-koleszterinszintjét. Mivel a vaj sok telített zsírt tartalmaz, a magas koleszterinszintű embereknek óvatosnak kell lenniük azzal, hogy naponta mennyit esznek belőle. A tanulmányok szerint azonban az embereknek arra kellene összpontosítaniuk, hogy az LDL- és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintje között kedvező arányt tartsanak fenn. A szerzők megállapítják, hogy nem biztos, hogy szoros összefüggés van az egyén telített zsírbevitele és a szívbetegség vagy a stroke kockázata között.
Ennek ellenére mindenkinek, akinek magas a koleszterinszintje, figyelemmel kell kísérnie vajfogyasztását. És helyettesítse azt egészséges zsíros alternatívákkal, például avokádóval és olívaolajjal.
A hiperkoleszterinémia tünetei és kockázatai
A hiperkoleszterinémia nem mindig okoz látható tüneteket. Éppen ezért egyeseknek szükségük lehet vérvizsgálatra a szérumkoleszterinszintjük ellenőrzéséhez. A vér koleszterinszintjének ellenőrzése azért lényeges, mert a magas szint az érelmeszesedésnek nevezett betegséghez vezethet.
Az érelmeszesedés a következő problémákat okozhatja:
- az artériák megkeményedése
- mellkasi fájdalom
- szívroham
- agyvérzés
- perifériás artériás betegség
- vesebetegség
Hogyan csökkenthető a koleszterinszint
Bár sokan a magas koleszterinszint diagnózisa után gyógyszeres kezeléshez folyamodnak, a következő életmódbeli változtatások is segíthetnek:
- sok szívbarát étel fogyasztása, például rostdús teljes kiőrlésű gabonafélék, egészséges zsírok és omega-3 zsírsavakban gazdag ételek.
- a sült ételek és a transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának korlátozása.
- fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget
- a zsíros húsokat helyettesítse sovány húsokkal, például pulykával, csirkével és hallal
- építsen be az étrendjébe rostban és fehérjében gazdag zöldségforrásokat, például lencsét és babot.
- mozogjon naponta legalább 30 percet
- korlátozza az alkoholfogyasztást
- hagyja abba a dohányzást
- törekedjen az egészséges testsúly fenntartására.
Vaj és helyettesítői
A telítetlen zsírokban gazdag, de telített és transzzsírokban szegény olajok a vaj szívbarát helyettesítői. Ezek közé tartozik az avokádó-, az olíva- és a napraforgóolaj.
Egyesek vaj helyett margarint használnak, de ezzel a helyettesítéssel kapcsolatban ellentmondásos bizonyítékok állnak rendelkezésre. A margarin növényi olajat használ, így gyakran kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint az állati zsírokat tartalmazó vaj. A kemény margarin azonban telített és transzzsírokat is tartalmazhat, ezért érdemes ellenőrizni a tápértékjelölést.
Ha valakinek magas a koleszterinszintje, használhat sztanol- vagy szterol tartalmú kenőcsöket, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.
Az élelmiszerek csomagolásán található tápértékadatok vizsgálata szintén segíthet az egészséges választásban. A cél az, hogy a telített és transzzsírok fogyasztását a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk.
Néhány magas koleszterinszintű embernek gyógyszeres kezelésre lehet szüksége, de az orvosok általában első lépésként mindig ezeket a további étrendi változtatásokat javasolják:
- főzés egészséges olajokkal, például olíva-, avokádó- vagy napraforgóolajjal.
- joghurt használata vaj, tejszín helyett.
Akkor vaj vagy vaj nélkül? Amit nem szabad elfelejteni
A legújabb kutatások ellentmondanak annak a kezdeti vélekedésnek, hogy a táplálékban lévő koleszterin nagymértékben befolyásolja a vér koleszterinszintjét. A telített zsírokkal és a transzzsírokkal azonban mindenképpen óvatosan kell bánni, mivel hozzájárulhatnak a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez. A magas koleszterinszintű embereknél ugyanis nagyobb lehet a kockázata bizonyos állapotoknak és betegségeknek, például az érelmeszesedésnek, a stroke-nak és a szívrohamnak. Mivel a vaj magas kalória- és zsírtartalmú, mértékkel kell fogyasztani, vagy egészséges telítetlen zsírokkal kell helyettesíteni. A sok vaj fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, és szerepet játszhat az LDL-koleszterinszint emelkedésében. A vajat továbbra is mértékkel, az egészséges étrend részeként fogyaszthatja, hacsak orvosa másként nem tanácsolja.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.