Mindenki, aki szeret főzni, biztosan találkozott már azzal a helyzettel, amikor a forrásban lévő víz vagy tej kifut az edényből, és nemcsak a hangulatot, hanem a konyha tisztaságát is elrontja. Elég egy pillanatra elfordulni, és a tűzhely máris tele van buborékokkal és foltokkal. De van egy jó hír! Egy egyszerű, de hatékony trükk segítségével örökre elfelejtheted ezt a bosszantó konyhai gondot. Tudd meg, hogyan oldhatod meg ezt a problémát egyszer és mindenkorra!
A forró víz soha nem fog kifutni
Mielőtt az edényt a tűzhelyre tennéd, a peremét kend be valamilyen zsiradékkal (olívaolajjal, vajjal). Ha az edény elég magas, ugyanezt megteheted belül is: 2-3 cm magasságban kend be a belső peremet zsiradékkal. A zsiradék akadályként fog működni. Amint a forrásban lévő víz elérné a peremet, nem fog továbbmenni, és nem ömlik ki az edényből.
Egy kanál megállítja a kifutást
Egy másik módszer a leves vagy a tej forrásánál, ha egy fakanalat helyezel keresztben az edény tetejére (a peremekre fektetve). Ez azonban nem mindig hatékony. Ha túl nagy lángra kapcsolsz, a kanál sem tudja megakadályozni, hogy az étel kifusson.
Hasznos főzési tippek:
1) Az előző napi pizza gyorsan újra friss lehet. Csak tedd a mikróba egy pohár víz társaságában. A vízpára puhává teszi a pizzát.
2) Ne tárold a tejet a hűtő ajtajában. A gyakori ajtónyitogatás miatt hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve, és gyorsabban romlik.
3) A puha paradicsomot nehéz szépen felszeletelni. Ezért saláta készítése előtt tedd őket 20 percre jeges vízbe.
4) Kerülnéd a puffadást bab fogyasztása után? Áztasd be őket vízbe egy kis köménnyel.
5) Nem szereted a főtt karfiol illatát? Tegyél a fazékba egy babérlevelet vagy egy darab száraz kenyérhéjat.