Mindig lehet otthon kenyér kéznél, ha tudod, hogyan kell helyesen tárolni.
A kenyér lefagyasztása egyszerű, mégis hatékony módja a pazarlás elkerülésének. Fontos azonban tudni, hogyan kell helyesen lefagyasztani és kiolvasztani a kenyeret, hogy megőrizze ropogós héját és ízét.
Mikor érdemes lefagyasztani a kenyeret
A kenyeret gond nélkül le lehet fagyasztani, de mindenképp hagyd teljesen kihűlni, ha épp most került ki a sütőből.
A száraz kenyér lefagyasztása nem menti meg. Kiolvasztás után is egy kicsit száraz lesz. Ezért érdemes előre gondolkodni, és minél hamarabb lefagyasztani azt a kenyeret, amit nem fogsz azonnal elfogyasztani.
Melyik kenyér fagyasztható le a legjobban?
Nem minden kenyér viseli jól a fagyasztást.
A kovászos vagy csak lisztből, sóból és vízből készült kenyér nagyon jól tűri a fagyasztást.
Ezzel szemben a tojást vagy tejtermékeket tartalmazó kalácsok és péksütemények lefagyasztva tönkremehetnek.
Hogyan kell helyesen lefagyasztani a kenyeret?
Ha saját magad sütöd a kenyeret, fontos, hogy lefagyasztás előtt teljesen kihűljön, különben nedves lesz, vagy megpenészedik. Hogy friss maradjon, duplán kell becsomagolni: először műanyag fóliába, majd alufóliába.
Mielőtt beteszed a fagyasztóba, próbálj meg minél több levegőt eltávolítani a zacskóból.
A levegő a fagyasztott kenyér ellensége. Minél kevesebb levegő marad, annál jobb lesz az állaga.
Hogyan kell kiolvasztani a kenyeret?
Ha van időd, egyszerűen hagyd szobahőmérsékleten. Tedd a szeleteket egy tányérra, és takard le egy kendővel, hogy ne száradjanak ki. Már egy óra múlva fogyasztható lesz a kenyér.
A fagyasztott kenyeret sütőben is kiolvaszthatod. Melegítsd elő a sütőt 160-180 °C-ra, és tedd be 20 percre a kisebb cipókat, 40 percre a nagyobbakat. Felszeletelt kenyér esetén elég 5 perc.
Meddig tárolható a kenyér a fagyasztóban?
Általában a kenyér 2 hónapig jól eltartható a fagyasztóban. Ez azonban függ a kenyér nedvességtartalmától, frissességétől a fagyasztás előtt, és attól is, hányszor nyitottad ki a fagyasztót.
Hogyan ismerd fel, ha a kenyér megromlott?
Ha a kenyér átveszi a fagyasztóban lévő más ételek illatát, vagy kiolvasztás után morzsálódóvá válik, valószínűleg megromlott. Ilyenkor jobb kidobni.