Ez elronthatja az ételt és rossz lehet az egészségre.
A mikrohullámú sütő sokak számára nélkülözhetetlen segítség a konyhában. Gyorsan felmelegíti az ételeket, így időt takarít meg. Azonban vannak olyan ételek, amelyeket semmiképp ne melegíts mikrohullámokkal – ezek veszélyessé válhatnak és komoly betegségeket okozhatnak.
Nem minden étel alkalmas a mikróban való melegítésre; a hullámok hatása tönkreteheti, sőt, károsíthatja a szervezetet. A következő ételeket tartsd távol a mikrohullámú sütőtől.
Főtt tojás
Ne tedd a tojást a mikróba. A héj alatt üvegházhatás alakul ki, mintha kuktában lenne. Ennek eredményeként a tojás egyszerűen felrobbanhat, és ahelyett, hogy időt spórolnál, a takarítással töltöd azt. A többi tojásételt viszont felmelegítheted, ha előzetesen apró darabokra vágod.
Kolbász, virsli
A feldolgozott húskészítményeket ne melegítsd mikrohullámú sütőben. A tartósítószerek, amelyek hosszabb eltarthatóságot biztosítanak, melegítéskor oxidálódnak, és veszélyes, mérgező anyagokat bocsátanak ki.
Savanyított tejtermékek
A kefir, túró, aludttej, joghurt nem alkalmas mikróban történő melegítésre. A bennük található hasznos laktobacillusok és probiotikumok a magas hő hatására elpusztulnak. Az étel összeugrik és elveszíti értékes tulajdonságait.
Méz
A természetes méz kicsapódhat és megkristályosodhat, ezért sokan mikróban próbálják felolvasztani. Ezt nem érdemes így csinálni, mivel a méz értékes összetevői elpusztulnak ilyen melegítés során. A legjobb módszer a méz olvasztására a vízfürdő 40-50 fokon.
Chili paprika
A chili paprikát sem ajánlott mikróban melegíteni. Az erős csípősséget okozó anyagok hő hatására felszabadulnak. Ez hasonló, mint a hagyma szeletelése: ha ezek az anyagok a nyálkahártyára jutnak, könnyezést és torokirritációt okoznak.