A mikrohullámú sütő az egyik legkényelmesebb eszköz a modern konyhában, amivel pillanatok alatt felmelegítheted az ételt. Mivel sokaknak naponta kell melegíteniük az ebédjüket, munka után vacsorájukat, vagy az előző napi maradékot, a mikró elengedhetetlen eszközzé vált a mindennapokban.
Mégis, hiába van mikrónk, gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy az étel nem egyenletesen melegszik fel – a tányér egyik oldala forró, míg a másik még hideg marad. Bár bosszantó apróságnak tűnhet, van egy egyszerű trükk, amivel egyenletesen felmelegítheted az ételt. Az üzlet egyik alkalmazottja megosztott egy praktikus tippet, ami segít javítani a melegítés eredményén, és elkerülheted, hogy az étel egyik része hideg, a másik pedig forró legyen. Tudd meg ezt az egyszerű módszert, amivel mindig tökéletesen meleg ételt élvezhetsz!
Miért melegszik egyenlőtlenül az étel a mikróban?
Először is, érdemes megérteni, hogyan működik ez a kis készülék. A mikrohullámú sütő elektromágneses hullámokat használ. Azokon a helyeken, ahol ezek amplitúdója nagy, az étel felmelegszik, míg a hullámok csomópontjainál az energia nem adódik át, így az étel hideg marad. Az étel nedvességtartalma is fontos szerepet játszik. A nedves ételek gyorsabban melegszenek, mert a víz segíti az elektromágneses hullámok energiájának elnyelését. Érdekes módon az étel lassabban melegszik fel, ha túl száraz, de akkor is, ha túl sok benne a víz.
Hogyan melegítsd fel egyenletesen az ételt a mikróban?
Mivel az elektromágneses hullámokat nem látjuk szabad szemmel, honnan tudhatnánk, hogy hol melegszik kevésbé az étel? Talán észrevetted, hogy a tányér közepén lévő étel gyakran hideg marad, míg a szélek közelében forró. Ahhoz, hogy a tányér egyenletesen melegedjen, használj egy egyszerű trükköt: helyezd a tányért a mikró forgótányérjának széléhez. Természetesen, ha nagyon nagy tányért használsz, amit a közepére kell tenned, ez a trükk nem fog működni. Viszont, ha kisebb edényt használsz, amit közelebb tudsz helyezni az egyik falhoz, jelentős különbséget fogsz tapasztalni.
Hogyan melegítsd fel még egyenletesebben az ételt a mikróban?
Ha a tányér mérete (vagy más okok) miatt nem tudod az edényt a mikró széléhez tenni, próbáld ki ezt a két trükköt, amelyek szintén hatékonyak:
Rendezd el az ételt kör alakban, hogy középen ne legyen semmi. Az edény széleihez közelebb lévő étel jobban és egyenletesebben melegszik.
Ha hosszabb ideig kell melegíteni az ételt, ne állítsd be rögtön a teljes időt (például 5 percet). Először melegítsd 1 percig, majd vedd ki a mikróból és keverd meg. Ismételd meg ezt a ciklust, amíg az étel eléri a kívánt hőmérsékletet. Ez a trükk különösen jól működik leveseknél, amelyeket a nagy víztartalom miatt nehéz egyenletesen felmelegíteni.