A konyha az egyik legtöbbet takarított helyiség a házban. Bizonyos területekről azonban gyakran megfeledkezünk, mert kevésbé nyilvánvalóak vagy nehezebben hozzáférhetőek.
A nap végén, vagy minden étkezés után gyakran szokásunk, hogy a konyha egy részét kitakarítjuk. Kiömlött zsír vagy szósz, kenyérmorzsa, zöldséghéj… Logikus, hogy a főzés szennyeződést okoz. Néhány helyen kézenfekvőnek tűnik a takarítás. Ez különösen igaz a főzőlapokra, mosogatókra és munkalapokra… Másrészt, néhány sarkot és rést hajlamosak vagyunk egy kicsit jobban elfelejteni.
Milyen sarkokat felejtünk el kitakarítani a konyhában?
Teljesen logikus, hogy főleg ott takarítunk, ahol koszt látunk. Amikor morzsákat vagy foltokat látunk, az első ösztönünk az, hogy szivacsot ragadunk és feltakarítunk. Azonban minden bizonnyal azokon a helyeken, amelyeket nem látunk, még inkább szükséges a takarítás: a szennyeződés ott gyorsan felhalmozódik, hiszen, mint látni fogjuk, ezeket a felületeket nap mint nap használjuk. Ez nemcsak a főzőlap széleire, hanem a mosogatóra, a sütőajtó sarkaira és a lefolyóra is vonatkozik.
Hogyan tisztítsam meg a főzőlap éleit?
Mindenki tisztítja a főzőlapját, de nem mindig gondolunk az élekre. A főzőlap megfelelő, csíkok nélküli tisztításához használjon szivacsot (de ne a súroló oldalával) vagy mikroszálas kendőt. Szappanos vízzel vagy, ha nagyon piszkos, fehér ecettel is lemoshatja. A főzőlap éleinek megfigyeléséhez hajoljon az egyik oldalra, és meg fog lepődni. A kenyér- vagy süteménymorzsák, ha aprók, sajnos megtalálják az utat oda. Ahhoz, hogy ezeket az éleket megtisztítsa anélkül, hogy az illesztések megsérülnének, csak egy késre és egy papírtörlőre van szüksége. Tekerje a kés köré a papírtörlőt, és óvatosan törölje át a széleket, igyekezve kifelé húzni a szennyeződéseket. Használhat egy régi fogkefét is szappannal.
Hogyan tarthatom tisztán a mosogató széleit?
A főzőlap széleihez hasonlóan a mosogató széleinek megfelelő tisztítására sem mindig gondolunk. A mosogató belsejét elég egyszerű tisztítani fehér ecettel és kefével, vagy csak vízzel, szappannal és egy mikroszálas kendővel a kényesebbeknél. Mosogatás után alaposan szárítsa meg a mosogatót, hogy megakadályozza a vízkőlerakódást. Nem mindig vesszük észre, hogy a mosogató szélein is megtelepedhet a szennyeződés, pedig ezeket ugyanolyan gyakran kell tisztítani, mint magát a mosogatót. Ehhez pontosan ugyanazt a technikát alkalmazhatja, mint a főzőlap széleinél. Ha fekete mosogatója van, akkor az extra csillogás érdekében a mosogató teljes felületét bekenheti egy réteg növényi olajjal.
Hogyan lehet a lefolyó olyan, mintha új lenne?
Ha a mosogató eldugul, több válaszunk is van, például kiürítjük a szifont, lefolyótisztítót teszünk bele, vagy pumpát használunk. Fontos azonban, hogy időről időre lecsavarozzuk a lefolyót, hogy megfelelően megtisztíthassuk. Ilyenkor használhatunk hozzá némi szódabikarbónát és forró vizet vagy fehér ecetet, majd súroljuk át egy kefével. Vigyázzon, nehogy megsértse magát, amikor eltávolítja.
A sütő melyik területét felejtjük el gyakran tisztítani?
A sütőnek vannak olyan területei, amelyeket gyakran elfelejtünk tisztítani. Ezek a sütőüveg sarkai, szélei. Használjunk hozzá egy fogpiszkálót, hogy a lehető legjobban hozzáférjünk.