Háztartás, Tippek

Azonnal megromlik: így ne tárold a paradicsomot!

Ha azt szeretnéd, hogy a paradicsom minél tovább friss maradjon, van egy komoly hiba, amit érdemes elkerülnöd.

A kérdés, hogy hogyan kell megfelelően tárolni a paradicsomot, még mindig aktuális. A tárolási módszerekkel kapcsolatban rengeteg eltérő vélemény létezik. Van, aki szerint elég, ha egyszerűen a konyhapulton hagyod, mások viszont úgy gondolják, hogy a hűtőszekrény a legjobb megoldás.

Ha meg akarod őrizni a paradicsom ízét és aromáját, érdemes hűvös helyen tárolni. Ha meleg az otthonod, és a friss paradicsomot a konyhapultra teszed, az „gyorsabban megrohadhat, mint szeretnéd”.

Ez azt jelenti, hogy ha a lakásod túlnyomórészt meleg, jobb, ha a paradicsomot a hűtőben tárolod.

Van azonban egy hiba, amit talán észre sem veszel, amikor elköveted. A szakértők szerint a legtöbb paradicsomot akkor adják el, amikor még nem értek meg teljesen. A hűtőbe rakásuk pedig valójában megállítja az érési folyamatot.

Ráadásul a hűtés befolyásolhatja a paradicsom ízét, alakját és zamatát is.

Hogyan lehet ezt ellensúlyozni?

Ha a paradicsomot a hűtőben tartod, hogy tovább friss maradjon, fogyasztás előtt hagyd, hogy szobahőmérsékletű legyen. Legalább egy órát, de akár egy napot is hagyhatsz neki, hogy az ízképző enzimek újra működésbe lépjenek.

A paradicsom típusa is meghatározza, hogy a hűtőben vagy a konyhapulton tárold. A cseresznyeparadicsom például jobban bírja a hűtőt, míg a húsosabb paradicsomok, jobban „érzik magukat” a pulton.

Három dolog dönti el, hol érdemes tárolnod a paradicsomot: milyen meleg van otthon, milyen fajtát vettél, és mennyire érett a termés.

Ha a paradicsom túl érett, érdemes a hűtőbe tenni, hogy ne romoljon meg gyorsan. Ha viszont éretlen paradicsomot vásároltál, inkább hagyd a konyhapulton.

Akár a konyhapultra, akár a hűtőbe teszed a paradicsomot, a legjobb, ha hagyod szobahőmérsékletűre melegedni, mielőtt felhasználod – így sokkal jobb lesz az íze.