Háztartás, Recept, Tippek

Bátor atya ezekkel az összetevőkkel főzte a burgonyát. Olyan finom lett, hogy akár egyedül is meg tudta volna enni az egészet

Tegyük a burgonyát egy fazékba, öntsük fel hideg vízzel, forraljuk fel, és főzzük puhára. Te is ezt a módszert használod? A híres Bátor atya sokkal jobbat tudott.

Hogyan kell burgonyát főzni

Az Alsó-Sziléziában tevékenykedő Bátor atya különleges tehetséggel rendelkezett ehhez, és hagyatékából számos értékes tanácsokat tartalmazó könyv maradt ránk. Ezek közül az egyik a burgonya helyes főzéséről szól. Bátornak nem volt kétsége afelől, hogy az általánosan elfogadott módszer nem a legjobb eredményt adja.

Bátor atya krumplija

A lényeg, hogy a burgonya rendkívüli egészségjavító tulajdonságokkal rendelkezik, de csak akkor, ha helyesen készítjük el. Meghámozva, megfőzve és lecsöpögtetve meglehetősen szegényes kiegészítője lesz az ételeknek. Bátor atya ezért valami mást ajánlott.

Először is, a burgonyát főzés előtt meg kell sikálni, de nem szabad meghámozni. A héj és a közvetlenül alatta lévő réteg ugyanis egészségesebbnek bizonyul, mint maga a hús. A lelkész azt is javasolta, hogy a burgonyát forró vízbe dobva főzzük meg, ne pedig hidegen főzzük. Ha a burgonyát rögtön leforrázzuk, akkor megmaradnak benne a legértékesebb tápanyagok. Bátor atya ezért azt javasolta, hogy a burgonyát röviden főzzük meg, és a főzési idő csökkentése érdekében szeleteljük fel.

Adalékok a főtt burgonyához

Ezzel azonban nem állunk meg. A lelkész érdekes módszerei közé tartozott a víz dúsítása, amelyben a burgonyát főzték. Azt javasolta, hogy minden liter vízbe, amelyben a burgonyát főzzük, öntsünk egy pohár tejet. Ezen kívül egy kocka vajat is dobhatunk a forrásban lévő vízbe, valamint egy fél hagymát. Nem kell később tálalni – a lényeg, hogy benne legyen a lében.

A burgonyát sem szabad azonnal megsózni, miután a vízbe tettük, hanem csak akkor, amikor már kezd megpuhulni. Ettől kezdve főzzük puhára, majd szűrjük le. A vizet azonban nem kell kiönteni – levesek és mártások összetevőjeként felhasználható.