Recept, Tippek

Csak 50 évesen jöttem rá, hogy egész életemben rosszul sütöttem a krumplit! A szomszédom, aki szakács, megtanított, hogyan kell jól csinálni, és elmagyarázta az összes apró részletet

Azt gondolnánk, hogy mi sem egyszerűbb, mint krumplit sütni serpenyőben. De nemrég rájöttem, hogy egész eddig rosszul csináltam. Egy ismerősöm, aki gasztronómiai szakértő, nemrég kinyitotta a szemem, és elárulta, milyen titkokat kell tudni ennek az ételnek az elkészítéséhez.

Ma elmondom neked a sült krumpli elkészítésének fortélyait. Annak ellenére, hogy ez az étel egyszerű, kevés hozzávalót igényel, mégis szükséges ismerni a sütés közben zajló folyamatok apró részleteit.

Helyezkedj el kényelmesen, most adok pár tippet, amelyek segítenek úgy megsütni a krumplit, hogy mindenki repetát kérjen.
Lássuk:

1) Szeletelés

A krumplit lehet vágni hasábokra, kockákra, karikákra vagy cikkekre. Fontos, hogy vékonyra vágd, mert ha vastagon szeleteled, a krumpli csak kívülről fog megsülni. Vastagra csak akkor vágd, ha párolni szeretnéd.

2) Öblítés

Mielőtt elkezdenéd sütni a krumplit, hideg vízzel kell leöblíteni, majd 10 percre vízben áztatni, és alaposan lemosni, akár többször is. Ezt azért csinálom, hogy eltávolítsam a felesleges keményítőt. Így a krumpli nem fog a serpenyő falához ragadni sütés közben.

Miután lemostad a krumplit, hagyd kicsit száradni, így az olaj nem fog fröcskölni.

3) Olaj kiválasztása

Általában szagtalan, finomított olajat használok, mint a napraforgó-, olíva- vagy kukoricaolaj. Nem ajánlom, hogy vajon süss. Bár finomabb lenne, a krumpli könnyen odaéghet. Ha szereted a vaj ízét, elég egy kis darabot hozzáadni a sütés során.

4) Hagyma szeletelése

Általában nem teszek hozzá hagymát, de ez ízlés dolga. Ha szereted, nyugodtan tegyél hozzá. A hagymát vékony csíkokra vágva a legjobb hozzáadni, de reszelheted is, és úgy teheted a serpenyőbe.

5) Sütés folyamata

Először a serpenyőt kell erős lángon egy percig előmelegíteni. Ezután öntsd bele az olajat, és melegítsd fél percig. Csak ezután kezd el sütni a krumplit, körülbelül 200 fokos hőmérsékleten, hogy a nedvesség jól elpárologjon. A krumplit legfeljebb 4-5 centiméter vastagságban terítsd szét, hogy rendesen átsüljön.

Ha vastagabb rétegben rakod, a krumpli sok hőt vesz fel, és nem sülni fog, hanem párolódni. Ráadásul a vastag réteg nem engedi a nedvességet elpárologni, így az lecsorog a serpenyő aljára, és a krumpli szintén párolódni fog.

6) Hogyan érjük el a gazdag ízt

Az egyik oldalát erős lángon kell sütni, anélkül, hogy kevernéd, amíg világos kérget nem kap. Ez a kéreg a Maillard-reakciónak és a cukrok karamellizálódásának köszönhetően alakul ki, ettől lesz ízletes a sült étel. E folyamatok nélkül a krumpli ízetlen marad.

Ne kevergesd túl gyakran, mert széteshet. Csak akkor forgasd meg, amikor már kérgesedett.

7) Hagyma hozzáadása

Amikor a krumpli mindkét oldala megpirult, add hozzá a hagymát, és keverd meg úgy, hogy a hagyma a serpenyő aljára kerüljön. Az lenne az ideális, ha a hagymát külön sütnéd meg, hogy egyenletesen átsüljön, de akár együtt is sütheted a krumplival.

Süsd a hagymát 3 percig, majd vedd le a lángot közepesre.

8) Só hozzáadása

Sokan már a sütés elején megsózzák a krumplit, én azonban csak a hagyma hozzáadása után szoktam sózni.

Miután megsóztad, még 7 percig süsd közepes lángon, időnként megkeverve. Erre azért van szükség, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon, mert a só hozzáadásakor a krumpli vizet ereszt. Ha nem hagyod, hogy a víz elpárologjon, a krumpli túlságosan megpuhulhat.

9) Párolás fedő alatt

A főzés végén gyenge lángra állítom a tűzhelyet, lefedem a serpenyőt, és még 3-5 percig hagyom, hogy ne száradjon vagy égjen meg túlságosan a krumpli.

Remélem, a tippjeim segítettek a főzésben. Jó étvágyat kívánok!