Mi történik, ha egy almát egy évig egy tál vízben hagy? Próbálja ki, és győződjön meg róla saját maga. Meg fog lepődni!
A gyümölcs színváltozásának megértése
Valószínűleg már észrevette, hogy amint meghámozzák az almát, a gyümölcshús nagyon rövid időn belül bebarnul. Más szóval, amikor a gyümölcshús levegővel és oxigénnel érintkezik, elsötétül.
A héj tehát igazi védelmet nyújt a fény és az oxigén ellen. A fakulás progresszív, és a tudományos okot az oxigén és a polifenolok érintkezésével magyarázzák.
Ennek következtében a gyümölcsöt hámozás után azonnal meg kell enni, ha nem szeretnénk sötét gyümölcshúst fogyasztani. Meg lehet azonban előzni ezt a kémiai reakciót.
Ehhez használjon egy másik savas gyümölcsöt, hogy ellensúlyozza az oxidációt. Öntsön tiszta citromlevet az almaszeletekre, hogy azok világos színűek maradjanak.
Egy alma egy évig egy tál vízben: az eredménytől elakad a szavunk
A kísérletet azért végezték, hogy kiderüljön, mi történik, ha az alma oxidációs folyamata folytatódik. A szakértők 365 napig hagytak egy almát egy tál vízben.
Arra azonban ügyeltek, hogy a kísérlet előtt műanyag fóliával fedjék le a gyümölcsöt. A 12 hónap alatt végbemenő változásokat lefilmezték. Ahogy telnek a hetek és hónapok, észrevették a színváltozását.
Az alma bézs színűvé válik és megrohad. A víz sem immunis, mert ugyanezt a folyamatot követi. Sötétre színeződik. Érdemes kiemelni, hogy a rothadó alma patulint termel.
Ez egy természetes antibiotikum, amely lenyelve valódi veszélyt jelent a vesére, a szemre, a bélflórára és a húgyhólyagra.