Itt van ez a baktériumokkal fertőzött tárgy, amit mindenki használ a konyhában. A konyhában készülnek az ételek, mégis ez az a helyiség, amely a leginkább ki van téve a baktériumoknak. Ez a helyiség rendszeres karbantartást igényel a szennyeződés elkerülése érdekében. Amikor főz, győződjön meg róla, hogy a konyhai eszközök és evőeszközök makulátlanul tiszták.
Ha szennyezett edényeket használ, nagy a fertőzés kockázata. A konyhában az eszközök széles választékát használjuk.
Az evőeszközöktől a vágódeszkáig, a merőkanalaktól és a konyharuhától a mosogatógépig ugyanannyi használati tárgy van, amelyeknél nagy a fertőzésveszély. De ha van egy tárgy, amit gyakran használunk, az a szivacs. Hajlamosak vagyunk alábecsülni a szivacsok használatával járó higiéniát, pedig ezek a szivacsok a baktériumok és kórokozók valóságos melegágyai.
Ugyanez vonatkozik a sajtreszelőkre is. Elkövetjük azt a hibát, hogy használat után egyszerűen leöblítjük. Pedig feltétlenül fertőtleníteni kell.
Szóval hogyan is kell ezt csinálni?
A szennyeződés veszélyének megelőzése érdekében megfelelően el kell mosni. A lyukakba ragadt sajtmaradékból penész, majd baktériumok és kórokozók lesznek.
De megszabadulni ezektől a maradványoktól nem is olyan egyszerű. Ezért hajlamosak vagyunk egyszerűen csak leöblíteni a reszelőt. A sajtmaradványok eltávolításához egyszerűen hagyja a reszelőt 20 percre a fagyasztóban, majd engedjen rá forró vizet, hogy a maradványokat kiöblítse. Alternatív megoldásként a reszelőt 15 percre belemárthatja egy forró vízzel, szódabikarbónával és fehér ecettel teli tálba, mielőtt folyó víz alatt leöblítené.