Háztartás, Tippek

Egy köteg a tűzhelybe, és a fa kétszer annyi hőt ad: ezt kell beledobni vele együtt

Ahhoz, hogy télen se fázz, tudnod kell, milyen tűzifát kell beszerezned.

A magánházak lakói tudják, hogy nagyon nehéz tűzifát nélkülözni – nem mindenkinek van lehetősége gázzal fűteni a házat. Ráadásul a fűtési számlákban ebből a módszerből lenyűgöző összeg jelenik meg. Ha megtudja, hogy melyik tűzifa ad több hőt, akkor komolyabb kiadások nélkül melegedhet.

Melyik tűzifa a jobb és a tovább égő – száraz vagy nedves tűzifa?

Függetlenül attól, hogy milyen fafajtát választasz a fűtéshez, mindig száraz rönköt használj. Ennek oka egyszerű – a fa akár 50% nedvességet is képes felvenni, és ennek mértéke meghatározza a hővezető képességét.

Például egy kiló viszonylag száraz tűzifa körülbelül 25% nedvességtartalmú. Ha elkezded elégetni, 3300 kilokalória hőt ad. Ha a nedvességtartalma 30%-os lenne, akkor a hővezető képessége 3000 kilokalória lenne. Ebből világosan látszik, hogy melyik fa a legjobb a kályhához – minél magasabb a nedvességtartalom – annál kevesebb hőt adnak le a rönkök. Ha nedves helyett száraz tűzifát használsz, a hőmennyiséget a felére növeled.

De van egy árnyalatnyi különbség azzal kapcsolatban, hogy milyen tűzifa ég a leghosszabb ideig. Bármilyen furcsán hangzik is, a nedves rönkök tovább égnek, mint a szárazak, bár rosszabbul adják le a hőt. Ez azért van, mert nagyobb a súlyuk, de ez csak a nedvesség miatt van – a hővezetés szempontjából nincs haszna. A nyers rönk sisteregni és füstölni fog, gőzt bocsát ki, és csökkenti a hővezető képességet.

Hatalmas mennyiségű hőenergia távozik éppen a nedvesség elpárolgásának pillanatában, így a rönkök kevesebb hőt adnak le. De ha egy tűzforró tűzhelybe tesszük őket tüzelőanyagként, úgy, hogy az hosszú ideig elég legyen, a nyers rönk elég sokáig ég.

Melyik fa jobb a kazánhoz vagy a kályhához?

A gyakorlatban, többszöri kísérletezéssel elég könnyen megérthetjük, hogy melyik tűzifa adja le jobban a hőt. A vezető pozíciót a tölgy termések foglalják el, a második lépcsőfok – nyírfa. Érdemes azonban megérteni egy titkot – a hőt a tűzifa súlya adja, nem pedig a térfogata. Ez azt jelenti, hogy egy csomó vékony gally ugyanannyi hőt ad, mint egy nagy fatörzs.

A tűzhely vagy a kazán fűtésére is biztonságosan használhatsz almát, körtét vagy szilvát. A nyírfa- és tölgyfa rönkökkel együtt majdnem annyi hőt adnak térfogategységenként, mint az alacsony kalóriatartalmú szén.

Olvasd el még:

A tűzifa mellett vagy velük együtt a tűzhelybe vagy kazánba dobhatsz egy köteg szalmát, valamint napraforgó-, hajdina- vagy borsóhéjat is. Igaz, ez a lehetőség csak azoknak felel meg, akiknek nagyon nagy kemencekamrájuk van a tűzhelyben, és arra is van lehetőségük, hogy folyamatosan dobálják a tüzelőanyagot, amíg a helyiséget fel nem fűtik.