Amint elkezdődik a betakarítás, a kertészkedők szembesülnek a kérdéssel: hogyan tartósíthatják a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy sokáig ízletesek és helytakarékosak maradjanak?
Természetesen a háziasszonyok első dolga a termés betakarítása. Ugyanezeket a paradicsomokat is szeretnénk minél frissebben megőrizni, hogy télen is felhasználhatóak legyenek – salátákban, mártásokban, főzelékekben stb.
Javasoljuk, hogy nézzen utána a paradicsom egész éves tárolásának egy szokatlan és ugyanakkor nagyon egyszerű módjának – a vákuumfagyasztásnak.
Egész paradicsomokat vagy szeleteket lehet így lefagyasztani. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a fagyasztóban kis helyen tartsa, mivel a paradicsomcsomag kompakt és lapos. Még egy kis mélyhűtőbe is sok csomag fér el.
Használjon tehát egy vastag műanyag zacskót (hagyományos vagy speciális, fagyasztásra alkalmas), és készítsen elő bármilyen paradicsomot.
Ezután egy sorba kell rakni őket. Vegyen egy normál műanyag csövet, szívja ki az összes levegőt a zacskóból.
Az így tárolt paradicsom nagyon tömör, és sokáig eláll a fagyasztóban.